lauantai 29. elokuuta 2015

Kielikylpy - kun lapsi opiskelee vierasta kieltä

Rakastamme mieheni kanssa molemmat matkustamista. Uusiin kulttuureihin tutustuminen, maailman eri kolkkien näkeminen ja kokeminen on niin mahtavaa ja rikastuttaa elämänkatsomusta. Vuonna 2008, kun teimme mieheni kanssa maailmanympärimatkan, huomasimme, että jo auttavalla paikallisen kielentaidolla oli merkitystä siihen, millaisia kokemuksia kuulttuurista saimme. Päädyimme mm. Nicaraguassa paikallisiin häihin jne.... näitä kertomuksia on vaikka kuinka ;)Meille oli siten itsestäänselvyys, että haluamme myös lastemme osaavan kieliä. Kuin sattuman kauppaa kotimme vieressä olevassa kaupungin päiväkodissa on ruotsinkielen kielikylpyryhmä ja kuin unelmaa, tyttäremme pääsi kielikylpyryhmään. Asuinalueellamme on todella vaikea saada kielikylpypaikkaa ja viimeiset paikat menivät sinäkin vuonna arvalla. Toisaalta kannattaa rohkeasti hakea, jos homma kiinnostaa, koska vuosien välilläkin on huimia eroja hakijoiden määrissä. Toisina vuosina pääsee helposti, kun taas joku toinen vuosi kaikki halukkaat eivät tule valituiksi.

Tyttärellämme kielikylpy alkoi viskarissa eli kun hän oli 5-vuotias.  Joissakin päiväkodeissa aloitetaan muutamaa vuotta aikaisemmin. Kyseessä on varhainen täydellinen kielikylpy, joka tarkoittaa sitä, että päiväkodissa hoitajat puhuvat vain ruotsia lapsille. Aluksi tietysti on paljon toistoa, yksinkertaisia sanoja, käsillä näyttämistä ja muuta, mutta yllättävän nopeasti lapset oppivat ymmärtämään perusasiat. Niin ja todettakoon, että minä ja mieheni olemme täysin suomenkielisiä ja kielikylvyssä onkin painotettu, että vanhemmat puhuvat suomea ja lukevat paljon suomeksi, jotta äidinkieli kehittyy. Hoitohenkilökunta puhuu vanhemmille suomea, joten sitäkään ei tarvitse jännittää kuinka selviää vanhempainillassa :) Minua jännitti kielikylvyn aloitus todella paljon, miten lapseni pärjää, miltä hänestä tuntuu ja onko kielikylpy liian raskasta pienelle. Kaikki huoleni olivat aivan turhia. Nyt vuoden kokemuksella voin sanoa, että todella paljon kieltä on tarttunut. Olimme keväällä Tukholmassa ja tyttäreni tilasi itse jäätelön med strössel ja lopuksi vielä huikkasi pappa betalar :)

Kielikylvystä ei ole kuin positiivista sanottavaa, jopa meidän pienemmät tytöt puhuvat siskoltansa oppimiaan fraaseja ruotsiksi. 2-vuotias huikkaa "titta mamma" ja 4-vuotias "får jag mjölk?". Aivan uskomatonta!

Tottakai seuraavaksi jännittää se, miten esikoinen oppii lukemaan ruotsiksi. Kielikylpy jatkuu koko peruskoulun aina 9-luokalle asti. Meitä vanhempia on kyllä rauhoteltu, että hyvin oppivat lukemaan, ja jos ongelmia lukemaan oppimisessa ilmenee, niin niitä ilmenisi myös suomeksikin opeteltaessa. Koulussa suomenkielen osuus kasvaa asteittain siten, että alakoulun viimeisellä luokalla ruotsinkielistä opetusta on noin puolet. 

Lapset imevät uskomattoman nopeasti uudesta kielestä sanoja. Heillä kun ei ole mitään filtteriä tai jännitystä kielioppivirheiden pelossa. Lapsille opetetaan usein kieltä laulujen ja lorujen kautta. Meillä nyt 4-vuotias aloitti espanjankielen tunnit Linguajoyssa. Hän käy kerran viikossa kielikerhossa 45 min kerrallaan. Kerhossa leikitään ja lorutellan ja lauletaan espanjaksi. Mukava seurata miten kieli tarttuu. Ainakin hän itse oli ensimmäisen tunnin jälkeen hyvin varma taidoistaan. Buenos Dias, Buenas Tardes ja Buenas Noches tuli ainakin, samoin kuin muutaman eläimen hän muisti espanjaksi vielä kotona. 

Pienten lasten vieraiden kielten oppimisesta on tehty tutkimusta mm. USA:ssa, ja sillä on todettu olevan laajakantoisia vaikutuksia muutenkin myöhemmin elämässä. Lisää artikkelissa Kaksi kieltä trimmaa aivot.

"Kaksi- tai monikielisyys on maailmalla itse asiassa yleisempää kuin yksikielisyys. Lapsella on kielenoppimiseen synnynnäinen taipumus..." filosofian tohtori Sirje Hassinen vakuuttaa

Lopuksi vielä linkkejä kielikylpyä koskeviin tietopaketteihin, jos aihe kiinnostaa enemmän
Heidi Harju-Luukkainen on kirjoittanut Kielikylvystä Suomessa varhaiskasvatuksessa.
Helsingin kaupungin opas kielikylvystä
Heidi Harju-Luukkaisen Sukellus kielikylpyyn
Vaasan yliopiston Kielikylpy Suomessa

Suosittelen lämpimästi kielikylpyä, kielikerhoa tai -koulua lapsille! 

p.s. Kannattaa tutustua kotipaikan tarjontaan esim. erilaiset harrastuksenomaiset kielikerhot ovat yleistyneet huimasti! Joissakin päiväkodeissa on järjestetty kielikerho niin, että kerran viikossa päiväkotipäivän jälkeen kielikerhon vetäjä tulee hakemaan lapset päiväkodista, jonka jälkeen on tunnin kielikerho, ja vanhemmat hakevat lapset sitten kerholta. Kannattaa selvittää eri mahdollisuuksia oman päiväkodin kanssa.

2 kommenttia:

 1. Hei! Kiitos tekstistä! Tässä vielä yksi artikkeli kielikylvystä varhaiksasvatuksen kentällä:

  http://jecer.org/fi/kielikylpy-suomessa-varhaiskasvatuksen-kentalla-mihin-suunta-tulevaisuudessa/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että olet piipahtanut blogissani. Kiitos lukuvinkistä. Perehdyn tuohon tekstiin.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...