keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Järkevää ja kehittävää tekemistä lapsille

Kun ohjelmatoimisto Äiti on tauolla, mutta silti aktiviteetteja vaativat lapset kaipaavat tekemistä eikä barbileikit, legot ja kotileikit yms. nyt just lapsia kiinnosta. Tässä meidän perheen vinkkejä tällaisiin hetkiin:

Syksy, sateet ja pimenevät illat alkavat olla käsillä. Enää ei tee mieli olla joka hetki ulkona. Lasten flunssat ja taudit alkavat jylläämään, joten sisällä vietetty aika sen kun kasvaa. Tekemistä - kivaa ja järkevää sellaista - pitäisi lapsille keksiä. Koko ajan ei kuitenkaan voi olla pitämässä askartelu- tai ohjelmakerhoa, vaan pitäisi saada kotihommiakin jossain välissä tehtyä. Olen tässä kuuden kotonaolovuoden aikana keksinyt erilaisia lasten viihdyttämiskeinoja, jotta saan syötettyä vauvan, käytyä suihkussa tai juotua rauhassa kupin kahvia.
Meillä lapset ei katso lastenohjelmia kovinkaan paljoa, tietokone ja kännykät kuitenkin lapsia kiinnostavat. Olenkin yrittänyt keksiä lapsia aktivoivia asioita ipadilta sen sijaan, että he maanisesti tuijottaisivat konetta. Tässä postauksessa esittelen meillä käytössä olevia internetistä löytyviä viihdykkeitä. 

YouTube-videot, joissa opetetaan piirtämään, on meillä ollut todella pidettyjä. Niitä löytyy vaikka kuinka paljon, mutta alla muutamia videontekijöitä, joilla on useampia eri jaksoja.

How to Draw? by oh my genius, helppoja piirrustuksia, sopii pienillekin taiteilijoille.
How to Draw? art for kids hub, on vähän vanhemmille lapsille/edistyneimmille piirtäjille sopiva.
Samaisesta aiheesta, löytyy myös PikkuKakkosen versio - Kynä käteen! 





Sitten on tietysti EkaPeli, jota myös päiväkodissa on suositeltu lapsille. EkaPeli on oppimispeli, joka harjoittaa lukemisen alkeita. EkaPelistä löytyy sekä lukemaan opettavia eritasoisia pelejä että matikkapelejä. Moni lasten kavereista on oppinut lukemaan EkaPelin avulla. Sivuilla suositukset lähtevät eskarista eteenpäin, mutta meillä 4-vuotias on kiinnostunut juuri nyt aakkosista, ja hän pelaa EkaPelin ekaa tasoa todella onnistuneesti. Meillä kun esikoinen on ruotsinkielen kielikylvyssä, niin hän käyttää samoilta sivuilta löytyvää SpelEtt ohjelmaa. EkaPelistä löytyy myös analyysisivut. Näiltä sivuilta vanhempi voi seurata lapsen kehittymistä sekä asioita, jotka ovat vaikeita lapselle.

Pienille lapsille kivoja pelejä ja tekemistä löytyy tietysti PikkuKakkosen pelit -sivuilta. Meidän tytöt ovat villinä Oktonautit-pelistä. Pelin päätteeksi saa vielä tulostettua itsellensä palkinnon - värityskuvan, jonka avulla saa mielestäni hyvin katkaistua ruutuajan ja siirryttyä muihin hommiin. Hertan Maailma-peli on myös melko söpö. Siinä harjoitellaan pöydän kattausta eri teemoihin, kuten synttäreihin, illalliseen ja aamupalaan liittyen, kauppakassin purkua yms. Pikku Kakkosen pelit ovat mielestäni kivoja päiväkoti-ikäisille lapsille.

Disneyn  sivuilta löytyy ihania Disneyn prinsessojen tulostettavia värityskuvia. Sivuilta löytyy myös tehtäviä ja pelejä sekä joitakin prinsessa videoita.

Meillä tytöt eivät opiskele englantia aktiivisesti kielikerhoissa tms., mutta matkustamme paljon ja olemme viettäneet pitkiäkin aikoja ulkomailla. Näillä matkoilla tytöt ovat oppineet helppoja fraaaseja ja arjen muutamia sanoja englanniksi, niin että he osaavat ostaa jätskinsä ja herkkunsa ulkomaillakin. Yritän näitä muutamia englanninkielisiä fraaseja ylläpitää myös kotona ollessamme. British Councilin sivuilla löytyy kivaa tekemistä englannin opiskelun parissa eri ikäisille ja tasoisille lapsille. Nuoremmille englannin opiskelijoille löytyy omat sivut.
Tässä on yksi kiva peli, jossa opetellaan värejä ja eläimiä. Tässä pelissä taas harjoitellaan värejä ja kulkuneuvoja.

Täsä muutamia meidän käytössä olevia juttuja. Millaisia viihdykkeitä teillä on, kun ohjelmatoimisto Äiti on kiinni?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...