lauantai 10. lokakuuta 2015

Loistavia lastenkirjoja - Mindfulness ja lapset

Tuntuuko siltä, että kirjastosta on kahlattu läpi kaikki lastenkirjat ja kotihyllyssä nököttävät sadut on luettu sataan kertaan. Niin minustakin :)

Esikoisellani on mahtava eskariopettaja, joka on asiassa kuin asiassa ajan hermoilla. Sain häneltä loistavia kirjavinkkejä, ja jaankin niitä tässä myös teille, jotta hyvä saadaan kiertämään.

Tilasin kirjat heti Adlibriksestä meille kotiin, jotta niihin voidaan palata uudestaan ja uudestaan!

Nämä kirjat pohjautuvat Mindfulness-ajatteluun.


Lumotun maan rauha - Mirva Soinio
"Kirja kertoo lempeästi hyvistä asioista, kannustaa luottamaan elämään ja uskomaan itseensä. Lapsessa on myötäsyntyinen halu kasvaa hyvyyteen ja omaksi todelliseksi itsekseen. Tähän kasvuun kirja antaa lasta kunnioittavaa tukea.
Tämä hyvän yön kirja antaa rauhallisen tunteen, jonka turvin on hyvä nukahtaa. Kirja koostuu pienistä rauhoittavista, lohtua, oivallusta ja iloa tuottavista saduista. Tekstien rinnalla hehkuvat upeat, alun perin silkille maalatut satumaiset ja valloittavat kuvat."
Tipsu ja oivallusten opus - Sari Markkanen

"Tipsu Haavilainen on ihan tavallinen pieni otus, jolla on iloja, murheita, pelkoja ja seikkailuja siinä missä kaikilla muillakin otuksilla. Elämän pieniä ja suuria kysymyksiä pohdiskelevan Tipsun valoisat tarinat auttavat hoksaamaan mielen hyppelehtivän luonteen, ymmärtämään miten pelko tekee kiukkuiseksi.." Kirja on suunnattu 6-11-vuotiaille.

Mindfulness on mielen, ajatusten ja tunteiden rauhoittamista ja sehän on parasta iltasatuja ajatellen. Se hetki, kun pysähdytään lapsen kanssa vierekkäin pötköttämään sängylle. Valitaan iltasatu, jutellaan päivän asiat ja mietteet läpi. Aikuinenkin on tietoisesti läsnä siinä hetkessä!

Lasten Mindfulness-harjoittelu on vielä varsin uusi ilmiö Suomessa. Eilen sattumalta oli juttu asiasta  HS Nyt-liitteessä. Tekstissä puhuttiin mindfulnesista lasten tunnekouluna.

Mindfulnesin avulla opitaan hyväksymään ajatuksemme ja tunteemme ja olemaan enemmän tietoisesti läsnä elämässämme. Mindfulness on menetelmä, joka opettaa sitä, että näkisimme sen, mikä on hyvin, emmekä paisuttelisi negatiivisia asioita.

Mindfulnessharjoittelun on todettu parantavan muistia, keskittymiskykyä ja tunteiden säätelyä sekä lisäävän tyytyväisyyttä itseen ja myötätuntoa muita kohtaan. Nämähän on juuri niitä asioita, joita toivomme lastemme oppivan, jotta he pärjäävät elämässä. Meidän lasten päiväkodissa on myös ollut Mindfulness-hetkiä ja niistä on kovasti tykätty. Kannattaa kysyä omasta päiväkodista mahdollisuuksia harjoitteisiin. Mindfulness-harjoituksia voi tehdä myös kotona yhdessä lapsen kanssa.

Mitä on Mindfulness? Lisää Mindfulnessista.

Sain eskariopelta myös vinkin lastenkirjablogiin. Toivottavasti löydät sieltä uusia lastenkirjoja teidän satuhetkiin. Itse ainakin bongasin muutaman uuden! Ääneen lukeminenhan ei ole vain pienten lasten juttu. Olin juuri tällä viikolla tilaisuudessa, jossa kehotettiin lukemaan ääneen lapselle, vaikka lapsi osaisikin jo lukea itse. Näin lapsen kielitaito kehittyy ja rikastuu. Eräs vanhempi kertoi, että hän lukee tokaluokkalaiselle taru sormusten herrasta-kirjaa. Yhteisten satuhetkien on tutkittu kasvattavan mm. empatiakykyä. 

Nyt viikonlopun kunniaksi käperrytään hetkeksi sohvalle ja napataan lapsi kainaloon hyvän satukirjan pariin!

Mukavia hetkiä viikonloppuun!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...