sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Joulupukin Pajakylä Rovaniemellä

Joulupukin Pajakylä sijaitsee Rovaniemen keskustasta 8 km pohjoiseen ja on lentokentältä vain kahden kilometrin päässä. Hyvän ja helpon sijaintinsa vuoksi Joulupukin Pajakylä on loistava kohde niin lyhyille kuin pidemmillekin pysähdyksille. Pajakylässä on mukava oikoa autossa istumisesta puutuneita jalkoja tai sitten tulla oikein lomailemaan ja kokemaan täysimittainen Pajakylän loma majoittumalla vieressä sijaitsevassa Joulupukin lomakylässä tai Lumiukkomaailman Iglu-hotellissa.


Tunnelma Joulupukin Pajakylässä on kauniin jouluinen. Pihan puut on koristeltu valoin ja joululaulut soivat niin sisällä kuin ulkonakin. Joulupukin Pajakylä koostuu monesta eri pajasta, on Joulupukin kammari, Joulupukin postitoimisto, Napapiirin maja jne. Lisäksi alueella on useita matkamuistomyymälöitä, Iittalan ja Marimekon isot liikkeet, ravintoloita ja erilaisia palveluntarjoajia kuten kelkkasafareita, husky-valjakkoajelua yms.

Joulupukin Pajakylässä on poroja ja mahdollisuus 400m tai 1km poroajeluihin lähimetsässä. Tämä oli juttu, joka oli tytöille ikimuistoinen ja hartaasti toivottu. Tästä on puhuttu paljon matkan jälkeenkin. Tytöt pääsivät ohjaamaan Tatu-poroa, voi että sitä innostuksen määrää. Kyyti oli rauhallinen kuin kehdossa, niin että 2-vuotias meinasi nukahtaa lämpöisten porontaljojen alle.


Sillä aikaa kun tytöt olivat poroajelulla me istuimme mieheni kanssa nuotion ääressä. Katselimme leimuavaa tulta ja rentouduimme hetkeksi.

Joulupukin Kammarissa pääsi tapaamaan itse Joulupukkia. Joulupukin luokse kuljettiin tunnelmaa nostattavaa polkua pitkin, välillä ritisevää jäätä pitkin ja sitten metsässä kulkien. Matkan varrella pääsi katsomaan kuvia julkkiksista, jotka olivat myös käyneet Joulupukkia tapaamassa. Tytöt bongasivat tietysti Antti Tuiskun.


Jännitys oli käsin kosketeltavissa, kun odottelimme vuoroamme päästä tapaamaan Joulupukkia. Toivekirjeet odottivat valmiina käärittynä kainalossa. Mukana oli myös serkkujen ja päiväkotiryhmän kirjeet.


Vaikka tyttöjen toivelistat olivat pitkiä, eivät ne silti ihan maailmanennätystasoa olleet. :)


Kun meidän vuoro tuli päästä tapaamaan Joulupukkia, olivat tytöt jännittyneitä, mutta kuitenkin uteliaita ja innostuneita, joten reippaasti menivät Joulupukin luokse. Joulupukki jututti tyttöjä: "Olettekos olleet kilttejä?", "Joo, hurjan kilttejä", "Mitäs toivotte joululahjaksi?".... Jutustelun jälkeen otettiin vielä yhteiskuvia. Kuvat sai ostaa kortille ladattuna, joten niistä voi vaikka joulukorttikuvia teettää. Kiva idea!
Joulupukin Pajakylään kannattaa lähteä jo pelkän maiseman takia!


Napapiirin matkailun historiaan liittyy humanitaarisesta toiminnastaan tunnettu Yhdysvaltain presidentin puoliso Mrs. Eleonore Roosevelt, joka saapui vuonna 1950 yllättäen Napapiirille vierailulle, sillä Rovaniemi ja Napapiiri oli UNICEF:n edeltäjän UNRA:n ensimmäisiä avustuskohteita sodanjälkeisessä Suomessa. Vastaanottoseremoniaa varten rakennettiin Napapiirin maja muutamassa viikossa, jotta UNRA:n "sielu" Eleonore Roosevelt sai arvoisensa vastaanoton. Pääsimme vierailullamme tutustumaan Napapiirin historiaan. Katselimme kuvia 1950-luvulta ja kuulimme tarinoita Mrs. Rooseveltin vierailusta. Lopuksi saimme vielä diplomit Napapiirin ylityksestä. Lue lisää Napapiirin matkailusta ja historiasta täältä.

Vierailumme aikana syvin kaamosaika oli juuri alkamassa. Rovaniemellä aurinko nousi klo 10 aikaan ja laski jo klo 14. Mutta uskomatonta on se, että Utsjoella, joka on vielä Rovaniemeltä n. 450 km pohjoiseen päin, aurinko nousee seuraavan kerran vasta 51 päivän päästä eli 16.1.2016. Kahteen kuukauteen ei aurinko nouse ollenkaan. Eksoottista vai mitä?


Kun ohjatut tapahtumat sulkeutuivat, jäimme vielä ulkoilemaan Pajakylän leikkipuistoon. Lapset riehuivat lumessa, rakensivat lumilinnan, tekivät lumienkeleitä ja tottakai täysimittainen lumisota pistettiin pystyyn. Kunnon lumikerros on jotain niin mageeta, mitä tällaiset eteläisellä rannikolla asuvat lapset eivät ole päässet pitkään aikaan kokemaan.


2-vuotias ei muista lumesta mitään viime vuodelta. Hän tutki ja ihmetteli lunta kiinnostuneena pitkän aikaa, kunnes rupesi heittelemään lumikökkäreillä äitiä ja nauramaan makeasti päälle. Meillä oli niin kivaa!Pulkkaa tai liukuria ei meillä ollut nyt mukana, mutta onneksi lumikasoista pystyi laskemaan myös mahallaan tai pepullaan. Lumi oli niin puhdasta ja sitä oli paljon!


Joulupukin Pajakylän ulkoilumahdollisuudet laajenevat, kun Lumiukkomaailma aukeaa joulukuun alussa ja on auki pitkälle kevääseen.


Monipuolinen ja hauska paikka, josta joulumieli löytyy taatusti!


Read the English version here

Matka on toteutettu yhteistyössä Visit Rovaniemen kanssa, mutta kaikki mielipiteet ovat omiani ja pohjautuvat perheen omiin kokemuksiin.6 kommenttia:

 1. Kiitos paljon tästä vinkistä! En ollut tajunnut, että sinne pääsee niin näppärästi. Rovaniemi pääsi nyt meidän perheen matkakohdelistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nina kun kävit jättämässä viestin. Sekä SantaPark että Joulupukin Pajakylä ovat molemmat hyvien kulkuyhtyksien äärellä, joten ei kun matkaa suunnittelemaan ;)

   Poista
 2. Onpa teillä ollut ihana ja tunnelmallinen matka♡

  VastaaPoista
 3. Kiitos Meri kommentista. Oli kyllä todella tunnelmallinen matka Lapin pääkaupunkiin, Rovaniemelle. Reissu olisi vaan voinut olla pidempi niin kivaa siellä oli.

  VastaaPoista
 4. Amazing post dear! You have a wonderful blog:)
  What about following each other on Instagram, Bloglovin, Twitter?.. :)

  www.bloglovin.com/blog/3880191

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hello Irene! And thank you for those kind words. I read your blog and it's very interesting and you have beautiful pictures.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...