keskiviikko 4. marraskuuta 2015

Lasten koodikoulu - Ohjelmointi peruskoulun opetusohjelmaan

Viime aikoina onkin kuhissut paljon lasten koodikoulujen ympärillä. Olemme tämän syksyn ajan kytänneet Koodikoulu.fi sivulta sopivaa ajankohtaa ja paikkaa osallistumiselle. Vihdoin saimme kalenterit synkronoitua niin, että sekä isän että tyttären kalenterissa oli tilaa koodaamiselle.Koodikouluunhan ei noin vain mennä. Ilmoittautuminen alkoi klo 10 aamulla ja klo 10.02, kun olin saanut ilmoitettua ensimmäisen lapsen, ja olin aikeissa ilmoittaa toisen lapsemme, oli ryhmä jo täynnä. Koodikoulu on nyt kaikkien huulilla!

Tänä syksynä kahden tunnin mittaisia ilmaisia koodikouluja on järjestetty ympäri Suomen ja koodikoulusta kirjoitettiin Hesarissakin muutama viikko sitten.

6-vuotias tyttäreni ja mieheni osallistuivat 4-9-vuotiaille suunnattuun koodikouluun, jossa otettiin ensiaskeleet ohjelmoinnin maailmaan. Aikaisempaa kokemusta ei tarvinnut olla. Läppäri ja oma vanhempi tuli olla mukana. Ohjaajana toimi ammattikoodaaja.

Lapset ja vanhemmat ohjelmoivat rennosti sohvilla lekotellen koodauksen perusteita kuunnellen. Välillä pidettiin ruokatauko - subeja ja cokista - kuten koodaajilla konsanaan, eihän sitä muuten jaksa "koko yötä" koodata ;)


Kotiin saapui Koodikouludiplomin kanssa onnellinen 6-vuotias. Ensimmäinen oma koodaus oli onnistunut - oma nimi pyöri ja liikkui upeasti näytöllä. I'm impressed!

Illalla 6-vuotias ja isi kokeilivat koodikieltä myös iltatoimilla temppuilevaan uhmaiseen 2-vuotiaaseen. Käsky: "Forward 100" ei toiminut halutulla tavalla meidän kiukkupussiin. :) Mutta isiä ja tytärtä nauratti yhdessä vietetyn illan tuomat yhteiset muistot ja kokemukset.

Ohjelmoinnin tarkoituksena on pyrkiä opettamaan loogisen ajattelun kykyä. Uutisista on saanut lukea, että ohjelmointi on tulossa peruskoulun opetusohjelmaan ensi syksynä 2016. Tällä tarkoitetaan myös ala-asteikäisiä. Mikä on mielestäni todella hyvä asia. Yhä suurempi osa maailmasta rakennetaan softan varaan. Yhä enemmän tarvitsemme, myös lapset, tietokoneita elämässään ja opiskeluissaan. Tähän asti on puhuttu vain ruutuajasta ja peliajasta - tietokoneista negatiiviseen sävyyn ja rajoittamalla, kun samassa lauseessa on sanat lapsi ja tietokone. Mielestäni tietokoneita voi kuitenkin käyttää myös positiivisella tavalla ja opettavaisesti. Nyt esikoinen kokeili ohjelmointia ja vain taivas on rajana mitä tulevaisuus tuo hänelle tullessaan tietotekniikan parissa, jos hän sitä haluaa. Uskon, että ohjelmoinnin osaajat tekevät tulevaisuuden ja siksi onkin mahtavaa, että ohjelmointi on otettu peruskoulun opetusohjelmaan, jotta se on kaikkien koululaisten saatavilla.

KOODI2016 sivuilta löytyy lisätietoa ohjelmoinnin opetuksesta peruskoulussa. Onko teidän lasten koulussa jo ohjelmointia - olisi kiva kuulla, millaiset tietotekniikkavalmiudet lastenne kouluissa on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...