tiistai 24. marraskuuta 2015

Reissaaminen pienten lasten kanssa

Rakastamme mieheni kanssa matkustamista ja meille oli ehdottomasti selvää se, että haluamme lapsien tulon myötä jatkaa tätä niin rakasta elämäntapaamme.

Lentäminen niin kuin muukin matkustaminen lasten kanssa vaatii kuitenkin pientä etukäteissuunnittelua, jotta matkasta nauttisi enemmän. Muistan kuinka esikoisen kanssa pakkasin kaikki mahdolliset hätävaratavarat mukaan ja hoitokassi muistutti enemmän jättiläismäistä matkalaukkua kuin olalle heitettävää hoitokassia. Nykyisin ymmärrän, että ihan kaikkeen ei tarvitse varautua :)

On todella vaikea antaa mitään neuvoja matkustamisesta, koska mikä toimii toisella ei välttämättä toimi toisella. Riippuu niin paljon lapsesta ja vanhemmista ja perheestä sekä reissukohteesta ja matkustustyylistä. On eri asia olla viikko viiden tähden hotellissa kuin kuusi viikkoa kiertämässä Aasiaa lasten kanssa. Mutta uskon, että matkustamalla ja kokeilemalla sitä oppii omalle perheelle sopivan tyylin tehdä asioita.

Olemme perheen kanssa yleensäkin paljon liikenteessä, on se sitten yökyläilyä mummolaan tai viikonloppua mökillä tai sitten on jos jonkinlaista reissua, joten olen opetellut tekemään pakkaamisesta mahdollisimman nopeata ja vaivatonta. Moni ihmetteleekin, että miten en ollenkaan stressaa pakkaamisesta. Käyn yleensä jo aikaisemmin mielessäni läpi mitä tarvitaan, ja tarviiko jotakin hankintoja tehdä ja saatan jotain ottaa esille, mutta yleensä pakkaan viimeisenä iltana. Olen huomannut, että jos pakkaan paljon etukäteen en enää muista mitä on mukana ja sitten alan survomaan laukkuun vielä yhden mekon ja vielä yhdet sandaalit jne. kaikkea extraa. Eli pakkaan siis viimeisenä iltana ja teen tuollaisen "excel-taulukon" vaatteista olkkarin lattialle, kun lapset ovat menneet nukkumaan. Pakkaustaulukossa on vaakarivillä kunkin perheenjänen paikka ja pystyrivillä on sitten aina tietyntyyppiset tavarat esim. toppahousut, juhlavaatteet, rantakamat yms. Näin pysyn kärryillä, että kaikille tulee varmasti esim. uimapuvut, yöpuvut ja riittävä määrä alusvaatteita ja sukkia mukaan. Toisaalta tuon taulukon avulla mitään tavaroita ei tule liikaa ja samalla saan värikoodattua koko perheen vaatteet, kun näen kultakin riviltä, että mitä olen muille laittanut mukaan. Tuo on tosi näppärä, nopea ja toimiva tapa pakata ja unohtuneiden tavaroiden määrä on itsellä ainakin vähentynyt tuon pakkaustavan käyttöönoton jälkeen.


Mielestäni itse matka menee parhaiten, kun vanhemmat ovat rauhallisia eivätkä "panikoi" lasten aktiviteettitarjonnasta yms. Tietysti riippuu sitten matkaseurueen ikäjakaumasta, että mitä viihdykettä tarvitaan. Jo 3-4-vuotiaat riippuen tapauksesta tapittavat aika tiukasti lentokoneen ohjelmatarjontaa. Pienet eväät toki tarvitaan matkalla kuin matkalla ja joku pieni viihdyke. Eväissä panostan pitkäkestoisiin nautintoihin eli jotain sellasta mitä lapsi voi syödä tai näperrellä pidemmän aikaa kuten rusinapaketti, pähkinät, tikkari tms.
Pitkät lennot erityisesti 10 tunnin ja pidemmät lennot alkavatkin sitten jo vaatia soveltamista ja tekemisen keksimistä. Olen myös huomannut, että pienet matkustajat viihtyvät paremmin kun heillä on jotain mukavaa päällä.

Tuossa alla oleva Matka-pelien magneettipeli on kiva ja pieni matkalle mukaan, kaiken lisäksi se on kehittävä ja sitä voi pelata kaiken ikäiset. Tällä kertaa matkaan lähtee myös Mauri Kunnaksen Joulupukki-kirja. Pitkät lennot vauvan kanssa voivat mennä superhelposti tai sitten ei. Meillä on kokemusta kaikesta. Kerran yksi lapsistamme silloin 4 kk vanha huusi koko matkan Curacaolta, Miamin ja New Yorkin kautta Helsiinkiin, lähes 20 tuntia. Mitään syytä ei löytynyt ja mikään ei auttanut. Tärkeintä tuollaisissa tilanteissa mielestäni on se, että vanhemmat pysyvät rauhallisena, koska hermostuminen lisää vaan vauvan stressiä ja pahentaa tilannetta.

Hoitokassiin olen yleensä pakannut valmiiksi yhden "emergency-paketin" eli muovipussin, johon pakkaan bodyn ja housut ja vaipan ja kosteuspyyhkeitä valmiiksi. Yleensä vauvalla tuppaa tulemaan juuri lentokoneessa NE niskaan asti. Näin muovipussin kanssa voi mennä lentokoneen vessaan ja likaset vaatteet saa laitettua suoraan siihen muosipussiin ja muovipussin suljettua, joten kanssamatkustajat eivät joudu kärsimään hajuhaitoista.

Kun luette tätä, olemmekin ottaneet suunnan kohti lentokenttää. Tällä kertaa kokeilemme jotain joka saa tyttömme pomppimaan sohvalla ja kiljumaan riemusta.
Seuraa Instagramissa matkaamme: bubblebathtimeblog. Päivitän sinne kuvia tuoreeltaan matkamme varrelta.


This post is about packing and traveling with kids. My husband and I love traveling and we wanted to continue that kind of a lifestyle even thought we have family now. I think most important thing is to prepare for the trip. We are traveling quite a lot so that's why I have created a well-working packing system. I make an "excel sheet" out of the clothes to the living room floor the night before we are leaving. There is a each family member's row  on the floor and then there is a column for different kinds of clothing such as underwear, swimming suits ets. This way every member of the family have enough of clothing but on the other hand I don't pack too much. 
When you are reading this post we are on our way to the airport. We are trying something that makes my kids jump up and down. Follow me on Instagram: bubblebathtimeblog so you know more about our trip. And check out those Mauri Kunnas books. Those are just the cutest and funniest books for the kids we know and there are stories about Finnish culture also in English.

2 kommenttia:

  1. Matkustaminen lasten kanssa kannattaa, vaikka toki vaatii vanhemmilta paljon kärsivällisyyttä. Hienoa, että te olette jaksaneet jatkaa! Viime kesänä matkustin ensi kertaa yksin kahden kanssa ja kirjoitin siitä blogiinkin: http://chezhelena.com/2015/07/09/matkalla-aiti-ja-kaksi-alle-nelivuotiasta/

    VastaaPoista
  2. Moikka! Héléna! Kiitos kommentista. Todellakin kärsivällisyyttä ja joustoa tarvitaan. 4-vuotiaan raivarit juuri kun ollaan poistumassa lentokoneesta vaatii vanhemmilta kykyä sopeutua tilanteeseen ;) Käyn lukemassa matkapostauksesi. Tykkään blogistasi, luen sitä säännöllisesti. Mukavaa joulun aikaa!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...