maanantai 21. joulukuuta 2015

Hyväntekeväisyyttä huomaamatta

Vuosi lähenee loppuaan ja uuden vuoden lupaukset ja uudet tuulet ja elämän uudet suunnat pyörivät varmasti monien mielissä, niin myös minun. Yksi uuden vuoden lupaukseni on jälleen kuten monena muunakin vuonna se, että pyrin osallistumaan hyväntekeväisyyteen. Yritän auttaa ihan konkreettisesti, mutta auttaa myös valinnoilla ja pienillä teoilla. Hyväntekeväisyyttä pystyy tekemään niin monella eri tapaa ja jokainen voi valita itselleen sopivan kohteen ja tavan auttaa.

Viikonloppuna olimme tyttöjen ja ystävien kanssa ihanan Diandran joulukonsertissa, jonka tuotto menee Opettajat ilman rajoja projektiin. Käymme joka joulu joka tapauksessa joulukonsertissa, ja kun samalla saa tehtyä jotain hyvää, on joulufiilis vähintään tuplat :) Tälla tavalla hyväntekeväisyyttä tekee vähän niin kuin huomaamattaan.


Diandran konsertti oli osa Kale-klubi konseptia. Olin vuosi sitten aivan mielettömän tunteikkaalla Kale-klubin Juha Tapion keikalla. Kale-klubi tarjoaakin suomalaisia eturivin esiintyjiä kirkkokonserteissa hyväntekeväisyysmielessä. Tässä on konsepti kohdillaan.

Diandra oli aivan fantastisen upea esiintyjä. Hänen äänensä pääsi hyvin oikeuksiin kirkkosalissa, jossa akustiikka on kohdillaan. Jouluiset biisit kuten Ave Maria tai Taivas sylissäni olivat mielettömiä musiikkielämyksiä. Petteri Punakuono laulettiin iloisesti yhteislauluna. En tiennyt, että Diandra on myös huikea viulisti. Konsertti oli todellinen herkkupläjäys, jossa parhaimmat ja kauneimmat joululaulut oli saatu jumalaisen äänen omaavan naisen esitettäväksi. Encorena esitetty Leonard Cohenin Hallelujah oli vielä piste i:n päälle. Mieletön hyväntekeväisyyskonsertti, jonka jälkeen tuntui, että konserttilipun hinta oli aivan liian alhainen siihen nähden mitä Diandra yleisölleen tarjosi.


Toinen loistava esimerkki helposta tavasta osallistua hyväntekeväisyyteen on MLL:n hyväntekeväisyysmuotinäytös keväisin. Samalla kun vietät upean illan tyttökavereiden kanssa ja nautit muodin uusista tuulista, keräät rahaa hyvään tarkoitukseen MLL:n perhekummitoimintaan. Tällaiset tapahtumat ovat todellisia win-win tilaisuuksia.


Loistavia hyväntekeväisyysjuttuja tekee myös Torstaikimppu. Näin ennen joulua he järjestivät joulukorttikuvauksia ja kuvausten koko tuotto meni hyväntekeväisyyteen Sydänlapset ja -aikuiset ry:lle ja pakolaislasten auttamiseksi. Aivan mielettömän upeita joulukortteja sai hyvää tekemällä. Tutustuin tähän Torstaikimppu-konseptiin, kun eräänä torstaina ovellemme tupsahti levästi hymyilevä nuori tyttö. Hän ojensi minulle kauniin kukkakimpun ja sanoi, että joku ystäväni on halunnut ilahduttaa minua kukkakimpulla. Meinasin pillahtaa ilosta itkuun! Isosydämisiä upeita ihmisiä Torstaikimpun takana ja minulla ystävinä.


Jenkeissä erilaiset hyväntekeväisyysprojektit ja varainhankinnat ovat aivan omaa luokkaansa ja tärkeä osa yhteiskuntaa ja ihmisten sosiaalista elämää. Varoja kerätään juoksutapahtumilla, illallisilla, urheilutapahtumilla, cocktailkutsuilla ja muilla sosiaalisilla tapahtumilla. Yleistäen voi sanoa, että asenne hyväntekeväisyyteen on mielestäni erilainen ja positiivinen, ei mietitä sitä, että en voi osallistua hyväntekeväisyyteen, koska menetän omaa aikaa, vapaa päivän tai se aika on pois perheeltä tai ei ole rahaa tms. Sen sijaan mietitään, että mitä hauskaa hyväntekeväisyys tuo elämään ja miten voisin omien resurssien rajoissa auttaa. Hyväntekeväisyys tarjoaa uusia tuttavuuksia ehkä jopa ystäviä, verkostoitumista, hauskan illanvieton tai hyvän mielen ainakin. Hyväntekeväisyys liitetään siellä usein mielestäni yhteisöllisyyteen.

Jaettu ilo on paras ilo ja annettu lahja on paras lahja ovat mielestäni kliseisiä lausahduksia, mutta tarkoitus niiden takana on täyttä totta. Hyväntekeväisyyttä voi tehdä niin monella eri tapaa, joten varmasti jokaisen aikatauluihin, elämäntilanteeseen tai lompakolle sopiva juttu löytyy niin halutessaan! Jos haluat uusia juttuja, uusia tuulia, ihmisiä tai ajatusta elämään ja lisäksi hyvän mielen, niin suosittelen kokeilemaan hyväntekeväisyyttä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...