tiistai 22. joulukuuta 2015

Kon Marí - Siivouksen elämänmullistava taika

Marie Kondo johtaa Tokiossa huippumenestyvää ammattijärjestämisen yritystä, joka muuttaa asiakkaan kaaoksessa olevan kodin rauhan ja kauneuden tyyssijaksi. Kuulostaa aika täydelliseltä vai mitä?

Parasta aikaa monissa kodeissa siivotaan joulusiivouksia tai suunnitellaan, että sellainen pitäisi tehdä. Toiset siivoavat jouluksi jokaisen nurkan vähän niinkuin tehden tilinpäätöksen menneelle vuodelle, toiset tyytyvät vähempään ja osa on poissa kotoa eikä sen kummemmin siivoa. Jokaisella tapansa ja hyvä niin! Siisti ja puhdas koti on kuitenkin varmasti yleisesti monen yhteinen tavoite ja unelma.

Sain veljeni vaimolta mielenkiintoisen siivoukseen liittyvän kirjan luettavaksi. Ja ajattelin esitellä sen oppeja nyt teille, joko siitä näkökulmasta miten siivousammattilainen Marie Kondo asiat näkee tai sitten kirjavinkkinä joululoman lukemistoon tai miksei vielä viime hetken lahjavinkkinäkin.

Kirjan koko idea on se, että meistä moni varmasti järjestelee paikkoja vimmatusti ja sitten kuitenkin todella pian katsoo ympärilleen ja huomaa, että koti on jälleen aivan kaaoksessa. Marie Kondo lupaa auttaa kirjassaaan siihen, että koti pysyy järjestyksessä. KonMari-menetelmän avulla pääsee eroon sekasotkusta ja epäjärjestyksestä.


Kirja alkaa aivan perusteista ja pureutuu juuri siihen ydinkysymykseen, Miksi en pysty pitämään kotiani järjestyksessä? Marie Kondon mielestä ei missään nimessä pitäisi siivota vähän kerralla, koska tällöin työ ei lopu koskaan, vaan katsoa kokonaisuutta ja järjestä kunnolla yhtäjaksoisesti. Näin koti pysyy paremmin siistinä. Marie Kondo filosofioi myös hyvin sitä, että miksi ihmisiin iskee siivousvimma esimerkiksi juuri tenttiä tai muuta jännittävää tapahtumaa edeltävänä iltana, vaikka muuten siivous ei niin kiinnostaisikaan.

Marie Kondo antaa aivan käytännön vinkkejä kuten sen että tavarat pitäisi järjestää lajin eikä sijannin mukaan. Eli sen sijaan, että siivoaisi yhden huoneen, pitäisikin siivota esimerkiksi vaatteet tänään, korut huomenna ja niin edelleen. Näin saa täydellisen käsityksen vaatteiden määrästä, koska suurin syy epäjärjestykseen on varmasti tavaran määrä. Kun esimerkiksi koruja on kylpyhuoneessa, makuuhuoneen yöpöydän laatikossa jne. emme hahmota todellista korujen määrää.

Kodin mullistus pitäisi aloittaa Kondon ohjeiden mukaan sillä, että ensin heitetään tavaroita pois. Kirjassa on hyvät neuvot siihen miten sitten valitaan ne tavarat jotka heitetään pois? Kondo antaa myös vinkkejä hamstraajille, mitä tehdä tilanteissa jos ei pysty heittämään tavaraa pois.

Sitten kun turhat tavarat on heitetty pois siirrytään tavaroiden järjestämiseen. Tavaralajit pitäisi järjestellä oikeassa järjestyksessä ja Kondo on ehdottomasti sitä mieltä, että vaatteiden alentaminen kotiasuksi on kiellettyä. Itsekin sorrun kotivaatekokoelmaan, joita en todellisuudessa koskaan käytä, koska ne eivät kuitenkaan ole tarpeeksi mukavia päällä eli vaatteet lojuvat käyttämättömänä kaapin perukoilla. Eli ne eivät ole aitoja kotiasuja ja tällaisista pitäisi päästä eroon. Kondon mukaan: "On väärin säilyttää vaatteita, joissa ei viihdy eikä rentoudu kotonakaan. Kotihetket kun ovat arvokas osa elämää." Kirjassa annettaan vinkkejä myös viikkaukseen ja muuhun tavaroiden säilytykseen. Kuten siihen miten alusvaatteet tulisi viikata tai käsilaukut säilyttää ja mitä japanilainen kaappi tarkoittaa.

Kirjan loppuosassa puhutaan tavaroiden sijoittelusta inspiroivasti ja siitä miten siivous mullistaa elämäsi. Kirjan ensimmäiset noin 150 sivua on mielestäni todella hyvää pohdintaa siitä mistä tavarasta tulisi hankkiutua eroon ja miten. Täydellinen lukuvinkki kaikille hamstraajille ja muille koti-ihmisille, jotka arvostavat kaunista ja siistiä kotia. Tällä hamstraajalla on ainakin paljon opittavaa kirjasta.

Kirjan viimeinen luku on mahtipontinen "Varsinainen elämäsi alkaa, kun olet saanut kodin järjestykseen" ;)

Ei kun joulusiivouksen pariin.....


2 kommenttia:

 1. Hankin itselleni kesällä saman teoksen, sillä mulla on aina ollut hieman taipumusta hamstraamiseen ja tunnepitoiseen säilytykseen. Vaikka en orjallisesti KonMarin ohjeita noudatakaan (esim valokuvista en todellakaan voisi luopua!), on kirja saanut katsomaan omaa tavaramäärää uusin silmin, ja tavaroiden laittaminen kiertoon on helpottunut huimasti! :)

  Voit lukea omista kokemuksistani täältä: http://avekatriina.blogspot.fi/2015/08/konmari-ja-siivouksen-elamanmullistava.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Ave! Kiitos kun kävit blogissani kommentoimassa ja kertomassa omista kokemuksistasi KonMari-menetelmästä. Käyn lukemassa kirjoituksesi.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...