keskiviikko 2. joulukuuta 2015

Loistavat Nallelääkärit vierailulla ja lapsen lääkäripelko

Lääkäripelko saattaa olla tuttu juttu monessa perheessä tai ainakin jonkinlainen vastustus ja jännitys lääkärikäyntejä kohtaan on hyvin yleistä.

Juttelin erään lääkärin kanssa lasten lääkäripelosta, kun olin meidän 2-vuotiaan kanssa lääkärissä. Asia tuli puheeksi, kun 2-vuotiaamme tiesi tarkalleen, miten lääkäri tekee perusterveystutkimuksen. Kerroin, että meillä leikitään lääkärin vastaanottoa kotona melko paljon. Hän sanoikin, että olisi äärimmäisen tärkeää, että näitä lääkärin vastaanottoleikkejä leikittäisiin, jotta itse lääkärikäynti olisi sitten tutumpaa ja vähentäisi mahdollisen pelon syntymistä. Tietysti on ymmärrettävää että lapsia, jotka joutuvat toistuvasti ikävältä tuntuvien toimenpiteiden kohteeksi, ei lääkäri ja hänen toimenpiteensä yhtään houkuttele. Tällöinkin keskustelu, havainnointi leikin avulla ja sen läpikäynti, että mitä lääkäri tekee ja miksi, auttaa lasta ymmärtämään lääkärin toimenpiteiden tarkoitukset. Leikki varmasti myös rauhoittaa lasta.

Olen ostanut tyttöjen lääkärileikkeihin lääkärin laukkusetin. Laukkua on täydennetty apteekista haetulla sideharsolla ja laastarilla ja tädiltä saadulta suun eteen laitettavalla hengityssuojalla ja myös kertakäyttöhattu löytyy vaativiin leikkaustilanteisiin. 


Yksi laajemman skaalan lääkärileikki on Nallelääkärit. Tänään tyttöjemme päiväkotiin tuli vierailemaan Nallelääkärit, jotka ovat Helsingin yliopiston ensimmäisen ja toisen vuoden lääkisopiskelijoita, ja he tekevät osana opiskelujaan vierailuja päiväkoteihin. Käynnin tarkoituksena on sekä opettaa lääketieteen opiskelijaa kohtaamaan lapsipotilas että antaa lapsille kokemus siitä, miten lääkärin vastaanotolla toimitaan ja mahdollisesti vähentää lääkäripelkoa. Nallelääkärit pitävät päiväkodissa leikkivastaanottoa, johon potilaiksi tulevat lasten nallet. Lapsi on lelun huoltaja ja lääkäritoimenpiteet tehdään nallelle. Nallelääkäreillä on valkoiset takit päällä ja stetoskoopit kaulassa, tarvittavia lääkkeitä ja sidetarpeita. Oli päiväkodissa jopa nallejen röntgenlaitekin mukana katkenneiden luiden varalta. Tämä on mielestäni todellinen win-win tilanne molemmille osapuolille.

Leikkitilanteessa Nallelääkäri tutkii nallen perusterveyden käyttämällä lääkärin perustarvikkeita. Yhdessä nallelääkäri ja lapsi keskustelevat nallen vaivoista ja mahdollisista sairauksista. Nallen korvatulehdukseen laitetaan tippoja korvaan ja murtunut jalka sidotaan. Lopuksi lapsihuoltaja saa hyvät kotihoito-ohjeet kuten tietyn määrän pusuja ja haleja päivässä. Lapseen ei missään vaiheessa kohdisteta mitään tutkimuksia, vaan toiminta kohdistuu ainoastaan nalleen. Nallelääkäriprojekti on käynnissä kaikissa Suomen lääkiskaupungeissa Helsingissä, Turussa, Tampereella, Kuopiossa ja Oulussa.

Lääkiskuumetta ja medisiinarimaniaa blogissa oli hauskasti kirjoitettu nallelääkäreistä itse lääkärinä toimineen näkökulmasta: "Mitä tehdä kun potilas ei osaa puhua tai liikkua eikä potilaan huoltaja halua vastata yhteenkään kysymykseen tai antaa kenenkään koskea potilaaseen? Niin ja potilas sattuu olemaan pehmolelu ja huoltaja on 2-vuotias....


Tytöt olivat edellisenä iltana jännittyneitä Nallelääkäri-tapaamisesta. Kävimme yhdessä läpi tulevaa, valitsimme sopivan mukaan otettavan nallen sekä mietimme mikä vaiva nallella on. 
Lopulta Nallelääkärin käynti oli ollut todella onnistunut ja tyttöjen mielestä hauskaa. 6-vuotiaan nalle oli kaatunut pyörällä ja 4-vuotiaan koiralla oli silmätulehdus. Hyvät hoito-ohjeet saatiin kotiin. Koiran laastari vaihdetaan kolmen päivän päästä, jos silmä vielä punoittaa :)


Lueskelin lapsen lääkäripelosta netistä ja kokosin alle mielestäni hyviä vinkkejä lääkäripelkoon tai sen ennalta ehkäisyyn.
Vanhempien kannattaa leikkiä lasten kanssa lääkärin vastaanottoa, niin että lapsi on lääkäri ja aikuinen on potilas. Lääkäripelon taustalla saattaa olla muisto kivuliaista toimenpiteistä, mutta asian läpikäyminen usein rentouttaa lasta. Pienikin lapsi ymmärtää kun hänelle kertoo, että mitä lääkärissä tehdään ja mitä lääkäri tutkii. Lääkäripelkoon suositellaan siis leikkiä.

Lääkärikäynnistä olisi hyvä jutella etukäteen ja tehdä itse lääkärikäynnistä mahdollisimman kiireetön, mikä ei aina ole niin helppoa käytännössä. Olisi hyvä tulla hyvissä ajoin lääkärin vastaanotolle, jotta lapsi kerkeää tottua paikkaan ja rauhoittua ennen vastaanotolle menoa.  

Lapselle ei kannata valehdella, eikä kivuttomuutta kannata luvata, mutta on hyvä kertoa lapselle, että lääkäreillä on hyvät kivun lievityskeinot. Kerran lupasin lapselleni neuvolaan mennessä, että rokotteita ei anneta, ja sitten kun rokote tulikin, oli lapsi minulle pitkään tästä asiasta käärmeissään. Kaikille rokotekammoisten lasten vanhemmille muuten tiedoksi: kuulin juuri naapuriltani, että influenssarokotuksen saa nykyisin myös nenäsuihkeena. Mikä helpotus!

Myös se miten lääkärikäynnistä ja toimenpiteistä puhutaan vaikuttaa tottakai lapseen. Vanhempien lääkäripelko ja huolestuneisuus tarttuu tietysti lapsiinkiin. Hus:n sivuilla neuvotaan, että lapsen kuullen ei kannata puhua leikkauksesta vaan korjaamisesta eikä pistämisestä vaan näytteen ottamisesta. Näistä termistöistä tuli mieleeni tarina, kun lapseni kysyi, että mitä tuhkaaminen tarkoittaa? En tietenkään voinut 4-vuotiaalle sanoa, että ruumis poltetaan ennen hautaamista, mutta en tietenkään myöskään valehdella asiasta. Pyrin aina kertomaan lapsille asiat niin, että sen tiedon päälle voi pikkuhiljaa rakentaa lisää tietoa, joten selitin asian näin: "tuhkaaminen on tietynlainen käsittely, joka tehdään ennen hautaamista." Tämä riitti 4-vuotiaalle siinä hetkessä.

Mielenkiintoisia lääkärin vastaanottoleikkejä ja voimia erityisesti niihin perheisiin, joissa lääkärissä joudutaan usein käymään!

Lähteet:
http://www.hus.fi/Blogit/blogilastensairaala/Lists/Viestit/Post.aspx?ID=4
https://www.terveystalo.com/fi/Ajankohtaista/Uutiset/Lastenlaakari-vinkkaa-Nain-lievitat-lapsen-laakaripelkoa/
https://www.mehilainen.fi/lapsen-laakaripelko

Children's fear of doctors and doctor's appointments are very common issues in many families, I suppose. This post is about how to prevent or ease it. I talked to a doctor who was suprised of our 2-year old who was so brave at the doctor's. The reason behind that is that we play doctor's appointments at home. Girls have they own doctor's set with some additional items.  I read articles about the children's fear of doctors and in each article they said that it is very important to play doctor at home with the kid. Let the kid be a doctor and you are a patient. That would help the kid to understand what is going on at doctor's appointment and why. 
Today our kid's daycare got Teddybear doctor's to visit them. They are first and second year medical students. The kids play adults in that game and the teddybears are sick and come to the doctor's appointment.  In that play the medical students learn how to be with the kids and the kids learn how to be at the doctor's appointment. Perfect win-win situation I think and the kids absolutely loved that play. 6-year-old's teddybear had fallen with the bike and the 4-year-old one's dog had an eye infection. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...