perjantai 4. joulukuuta 2015

Piparien leivonnan syvin tarkoitus

Joulukuu ja joulutohinat ovat aivan käsillä. Joulukuussa erilaiset tapahtumat ja tapaamiset tuovat ihmisiä yhteen varmasti enemmän kuin muina kuukausina. Toisaalta jouluna saatetaan kokea ne vuoden yksinäisimmät hetket. Joulukuussa olisikin hyvä muistaa myös heitä, jotka ihmisiä ympärilleen eniten tarvitsevat.

Meillä on jo vuosien ajan ollut tapana kerääntyä porukalla leipomaan pipareita. Vieraat tuovat mukanansa oman kaulimen ja essun. Levittäydytään ruokapöydän ääreen taikinan ja muottien kanssa, kuunnellaan joululauluja ja puuhastellaan pipareiden parissa. Pipareita on leivottu niin kotiäitien ja lasten kanssa arkiaamuna, lauantai-iltana perheen tai kummien kanssa kuin arki-iltana harrastuskavereiden ja heidän vanhempiensa kanssa. Piparien leivonnan syvin tarkoitushan on mielestäni se, että kokoonnutaan saman pöydän ääreen, touhutaan ja vietetään yhteistä aikaa. Piparien paiston lomassa saattaa kadoksissa ollut joulumielikin löytyä - joulumieli, jota yleensä joulukuussa metsästetään. Monelle joulumieli tarkoittaa rauhaa, pysähtymistä arjen kiireiden keskellä ja yhdessä oloa rakkaiden kanssa. Piparien leivontahan on juuri kaikkea tätä. Sytytetään kynttilät, tunnelmoidaan ja suljetaan ne maalliset huolet vähäksi aikaa pois - nautitaan vastaleivottujen piparien tuoksusta ja hetkestä.


Nyt on hyvä hetki avata kalenteri ja sopia yhteinen piparien leivontailta. Sotkuista kotia ja muita syitä kutsumatta jättämiselle on turha miettiä. Nyt on jo viiden aikaan niin pimeätä, että pyyhkimättömät pölyt eivät vieraiden silmiin loista. Laitat vain paljon kynttilöitä palamaan ja hyvää musiikkia soimaan. That's it! Jos viikot ovat kiireisiä tai leipominen ei huvita, niin valmiiden pipareiden koristelu sokerikuorrutteella ja strösseleillä toimii hyvin myös piparipuuhastelusta. Illan kruunaa lämmin glögi ja pipareilla herkuttelu. Muutaman tunnin leivontahetkestä saa iloa ja hyvää mieltä pitkäksi aikaa. Osan pipareista voivat lapset vaikka kipaista viemään yllätyksenä alakerran mummolle. Näin hyvä mieli leviää kuin vastaleivotun piparin tuoksu kerrostalon rappukäytävässä!

Tunnelmallista joulun aikaa!

p.s. Oletko jo kokeillut tehdä pipareihin värikkäitä "ikkunoita" nallekarkeista? Paista piparit ohjeen mukaan, mutta viimeiselle minuutille asettele nallekarkit aukkojen kohdalle. Nallekarkit palavat helposti, joten ole tarkkana. Nallekarkit irtoavat leivinpaperista vasta kunnolla jäähdyttyään, eli noin 2-3 tunnin kuluttua.

December is very a very social month. There are all kinds of parties and happenings but to some people Christmas time might be the loneliest time of the year. Maybe we all could do something to take care of those ones who need someone in their life. 
Gingerbread baking is a great way to get your darlings around the table. Xmas music and candles and that's it! You sure get xmas feeling out of that. In the end you might want to drinks some glögi and eat fresh gingerbread. Some cookies taken to your elderly neighbor would be fantastic end to a great evening, don't you think so?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...