tiistai 15. maaliskuuta 2016

Lapsi pyöräilemässä - Miten opettaa lapsi pyöräilemään?

Pitkä pyöräilykausi on alkamaisillaan ja monessa perheessä varmasti mietitään sopivaa kulkuvälinettä lapselle ja pohditaan pyörän kokoa ja varustusta. Erilaisia pyörävaihtoehtoja on vaikka ja minkälaisia. Tässä meidän perheen kokemuksia kolmen hyvin erilaisen lapsen ja pyöräilijän kanssa. Rohkeus, motivaatio ja halu oppia vaikuttaa luonnollisesti oppimisnopeuteen. Alla video meidän lauantaiaamun pyöräretkestä. Fiilistelin maisemia, mutta tulee siellä potkupyörästäkin pätkää ;)


Kokemuksia potkupyörästä

Meillä ovat kaikki lapset ottaneet potkupyörästä ensi tuntumaa pyöräilyyn vähän reilu 1,5 vuoden iässä. Potkupyörä on kyllä ollut todella kätevä ja toimiva, en voi tarpeeksi ylistää sen toimivuutta ainakin kaupungissa. Sen lisäksi pyöräilyhän on todella vaikeata ja vaatii monenlaista osaamista pieneltä - tasapainoa, polkemista ja vielä ohjaamista ja kaikkea samaan aikaan. Potkupyörän kanssa jää yksi elementti - polkeminen pois, ja lapsi voi keskittyä tasapainoon ja ohjaamiseen. Meillä on ostettu LikeaBike n. 5 vuotta sitten Puupyörän kautta ja ainakin silloin palvelu oli huikean hyvää.

Potkupyörä on tarkoitettu tasapainon, kordinaation ja motoriikan harjoitteluun. Aluksi lapsi seisoo potkupyörä jalkojen välissä. Pikku hiljaa kiinnostus herää ja hän lähtee kävelemään potkupyörän kanssa, ja kun taidot kehittyvät lapsi uskaltautuu istumaan satulaan ja potkimaan vauhdikkaasti. Vauhdin kiihtyessä lapsi nostaa jalat ylös ja kruisailee potkupyörällä menemään. Niin hauskaa!
Aluksi on hyvä, että satula on alhaalla ja lapsi ylttää kävelemään pyörä jalkojen välissä ja pitämään pyörää ylipäätään pystyssä, mutta hyvä potkutteluasento on sellainen, jossa jalka mahtuu kulkemaan eteen ja taakse.
Vinkki! Myös tavallisesta polkupyörästä saa tuunattua potkupyörän irroittamalla polkimet irti.

Potkupyörää suosittelen siitäkin näkökulmasta, että ainakin Like a biken saa heitettyä tarvittaessa vaunujen aisan päälle, kun väsymys iskee ja näin matkaa voidaan jatkaa vaunuilla. Kolmipyöräinen härpäke on huomattavasti hankalamman kokoinen saada vaunujen päälle. Meillä 2-vuotias kulkee puistomatkat pääsääntöisesti potkupyörällä, ja vauhti on mukavan etenevä.Miten opettaa lapsi pyöräilemään?


Alle 2-vuotiaana lapsemme ovat aloittaneet potkupyörällä harjoittelun ja siitä sitten siirtyneet omaa tahtiaan taitojen karttuessa pyöräilemään. Uskon, että potkupyörän ansiosta meillä ei käytännössä apupyörävaihetta ole ollut ollenkaan, vaan lapset ovat oppineet pyöräilyn todella vaivattomasti. Pyöräilemään oppiminenhan on hyvin yksilöllistä ja riippuu treenimäärästä. Potkupyöräily antaa mielestäni hyvät valmiudet pyöräilylle.
Kun sitten siirrytään potkupyörästä  pyörään, voi apupyörät laittaa aluksi, jotta lapsi voi harjoitella rauhassa polkemista, eikä tarvitse miettiä pystyssä pysymistä. Alussa ainakin meillä lapsi unohti polkea tai vetäisi äkkiseltään jarrut pohjaan, tasasta polkemista täytyy ihan harjoitella. Sitten kun apparit otetaan pois, voi avuksi ottaa esimerkiksi työntösauvan, jolla aikuinen voi vähän ohjata tai työntää ylämäessä. Tämä on varmasti hyvä, jos pyörällä ajoa täytyy pidemmän aikaa harjoitella. Meillä ei työntösauvaa ole ollut vaan ollaan pidetty vain olkapäästä kiinni ja juostu perässä muutama ilta. Hyvää lenkkiä aikuisellekin ;)

Ja kuten niin monessa muussakin asiassa myös tässä auttaa toisto, toisto ja toisto!Minkälainen pyörä lapselle?


Minkä kokoinen pyörä lapselle? -linkistä löytyy mittataulukko sopivan pyörän hankintaan, mutta perusohje on se, että pyörä ei saisi olla liian suuri. Ajatusmaailma, "sen kokoinen, ettei heti jää pieneksi" ei oikein toimi pyöräilyn opettelun kannalta. Jalkojen tulisi ylttää tukevasti maahan harjoiteltaessa.

12 tuumaiset ovat pienimipiä lasten pyöriä ja ne sopivat yleensä n. 2.vuotiaalle ja niissä on yleensä apupyörät. Hyvässä lastenpyörässä on vähän säätövaraa satulassa ja tangossa, ketjut suojattu ja renkaissa lokasuojat.

Meillä on ostettu pyöriä sekä uutena että second hand. Kummastakaan ei ole mitään huonoa sanottavaa, en tiedä onko käynyt tuuri :) Käytettyä pyörää voi koristella vaikka tarroilla, lisätä kivan soittokellon tai korin. Kori on ainakin meillä ollut vakiovaruste, sinne voi säilöä kaikkia pyöräretkeltä löydettyjä aarteita. Tigerissa myytiin ainakin viime kesänä muutamalla eurolla pinnoihin laitettavia hauskoja värikkäitä palloja. Kuvissa näkyvä nuken pyöränistuin on Baby Born.

Hei muistatteko kun lapsuudessa pyöriin asetettiin jugurttipurkista ja pyykkipojasta "räpättimet" mihin ne on kadonnut?

Eli kiteytettynä meidän kokemukset: noin 2-vuotiaalle potkupyörä, n. 3-4 vuotiaalle pyörä, jossa apparit ja siitä sitten treenin kautta pyöräilemään.

Sitten vaan kypärä päähän ja baanalle!

Millaisia nikseillä teillä on lapset oppinut pyöräilemään?


Biking season is about to begin. Our kid's have started their biking with walking bikes at the age of 1,5+ years. Walking bike is a great idea and helps to learn biking with real bikes.3 kommenttia:

 1. Mahtava asiapitoisesti kirjoitettu julkaisu:) Täytyy kaivaa pyörät varastosta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sari mukavasta palautteesta. Tällaiset kommentit saavat jatkamaan tätä bloggaushommaa ;)

   Poista
 2. Hei! Hyvä bloggaus jälleen kerran!�� Olen tässä miettinyt että onko 20" tuumainen Jopo liian iso 6v tytölle? Ajaako joku teidän tytöistä 20" tuumaisella pyörällä? Kuvassa näytti olevan Jopo��������

  VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...