perjantai 18. maaliskuuta 2016

Leipominen lasten kanssa ja muodikkaat tonton-leivonnaiset

Leipominen lasten kanssa on kaksipiippuinen juttu, toisaalta se on todella ihanaa ja hauskaa ja lapsethan rakastavat sitä, mutta toisaalta se stressi sotkusta ja kaatuneista jauhopusseista ja ja ja ja....

Silläkin uhalla, että sotkua syntyy, niin meillä leivotaan paljon ja usein ja lapset ovat olleet pienestä pitäen mukana hommissa aina kananmunan rikkomisesta lähtien. Olen pyrkinyt luomaan tietyt rutiinit ja tavat, jotta saamme minimoitua sotkua ja kaaosta. Tässä muutamia meillä hyväksi koettuja vinkkejä.1. Otan imurin jo valmiiksi esille kun alamme leipomaan, koska loppujen lopuksi on kuitenkin aina pakko edes vähän sipaista muruja lattialta. Kun imuri on valmiina esillä saa rikkoutuneet lasit, kaatuneet jauhopussit yms. imaistua äkkiä ennen kuin joku kerkeää niihin astumaan.

2. Pyrin valitsemaan yksinkertaisia reseptejä. Sämpylät, muffinssit ja piirakat ovat helppoja tehdä lasten kanssa.

3. Jos resepti on monimutkainen ja pitkäkestoinen, otan lapset mukaan yksinkertaisiin työvaiheisiin.

4. Useamman lapsen kanssa leipoessa jaan joko hommat vuoroihin (yksi kaataa maidot, toinen jauhot, kolmas rikkoo kananmunat), jokainen tekee oman annoksen (joo-o välillä meillä leivotaan kolme samanlaista suklaakakkua rivissä. Tämä toimii erityisesti, jos on paljon vieraita tulossa) tai sitten jaan yhden annoksen kolmeen osaan, niin että jokainen tekee 1/3 pullataikinasta. Tämä viimeinen on monesti vähän hankala ja vaatii äidiltä "hurjia" laskutoimituksia.

5.  Ohjeistan lapsia, ja kerron mitä tapahtuu koko ajan. Nyt tehdään tämä, sen jälkeen odota vähän, jotta sisko kerkeää tehdä tämän vaiheen yms. Olen huomannut, että se vähentää sooloilua ja reseptin omakätistä soveltamista.

6. Sulje silmät sotkuilta ja nauti. Nämä ovat niitä lapsuusmuistoja mitä lapsille jää. Leipominen on hyvä syy pistää puhelin sivuun ja keskittyä lapseen ja hetkeen. Hauskoja juttuja, tarinoita ja muistoja pulppuaa leivontahetkistä.

Viime viikkoina somessa on ollut puhetta tonton-leivonnaisista. Superterveellinen herkuttelu on nyt pinnalla. Herkut, joissa perinteiset ainesosat korvataan terveellisemmillä ovat muodissa. On banaanilettuja, bataattihampurilaisia ja vaikka mitä. Tonton-leivonnaisilla tarkoitetaan leivonnaisia, joissa ei ole sokeria, vehnäjauhoja tai voita. Tonton tarkoittaa myös sitä, että reseptissä on vain muutama aines eli mitä helpompi sen parempi. Lapsiperheessä terveellisemmät vaihtoehdot ovat arkipäivää ja ainakin meillä niihin pyritään. Jos reseptit ovat yksinkertaisia ja helppo valmistaa lasten kanssa, niin uskon, että tonton-leivonta on myös lapsiperheissä nouseva trendi.
Meillä ollaan arki-iltaisin paljon harrastuksissa ja menossa ja lapset tarvitsevat paljon pikkueväitä ja huikopaloja. Tästä syystä tykkään leipoa terveellisiä herkkuja, joita voi sitten arkena hyödyntää eväsvälipaloina. Ja jos leipoo usein, ei aina voi tehdä kermakakkua, vai voiko?


Ensimmäinen kosketus tonton-leipomiseen oli banaanikaurakeksit, joita kokeilimme tehdä tyttöjen kanssa. Niihin tulevat ainekset olivat ehkä vähän ankeenkin yksinkertaiset, mutta plussana oli se, että kaurahiutaleita, banaania ja rusinoita löytyy aina kotoa. Banaanikaurakeksit valmistuivat nopeasti, joten niitä voi tehdä vaikka arki-iltana lasten kanssa, kun leivontainspiraatio iskee.
No entäs sitten maku? No eihän ne mitään chocolate chips cookieseja olleet, ja 6- ja 4-vuotiaiden makuun vähän liian terveellisiä, mutta 2-vuotias tykkäsi. Banaanikaurakeksit ovat jopa niin terveellisiä, että sellaisen voi hyvällä omalla tunnolla napata taaperon käteen katastrofiaamuna päiväkotimatkalle, jos aamupala on jäänyt vähän liian kevyeksi. Kaikkihan me sen tiedämme, että aina pk-aamut eivät ole niin harmonisia kuin toivoisi. Mutta eivät nämä banaanikaurakeksit kyllä pääse äitsyn salaisen karkkijemman herkkuja korvaamaan. ;)

Leivotaanko teillä? Mitä? Nyt hyvät vinkit ja reseptit jakoon!

2 kommenttia:

  1. Nämä ovat kyllä käteviä ja terveellisiä välipaloja! :D Meilläkin leivotaan, mutta yhtälailla kuin sinä totesit niin kaikki pitkäkestoiset leipomiset eivät ole parhaimmasta päästä.. esim. pullien kohotus on meillä jo liikaa! Hahaa.. :D Kaikki keksit ovat just hyvät lasten kanssa leipomiseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hah, pullan kohoaminen on täälläkin aivan liian pitkä aika odottaa. Kaikki täytyy tapahtua, tässä, nyt ja heti!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...