tiistai 8. maaliskuuta 2016

Satokausi - Mangoa maaliskuussa

Kuulun siihen osaan suomalaisista, joka kiireessä ruokakauppaan mennessään ostaa sen paketin kirsikkatomaatteja, kurkun ja jäävuorisalaatin. Hedelmien puolelta tutut ja turvalliset appelsiinit, omenat ja banaanit. Mieheni sen sijaan herkuttelee Prisman hedelmä-ja vihanneslaareilla ja tuo lähes aina kotiin maistettavaksi erikoisempia hedelmiä, vihanneksia ja juureksia. Onhan se kiva lasten kanssa maistella ja opetella uusia makuja, mutta kiireessä olen vaan niin jumittunut vanhoihin rutiineihin. Mutta hätä ei ole tämän näköinen, minä aion opetella tavastani pois! Luepa siis tämäTästä alkaa uusi blogipostaussarja "Satokausi". Onko Satokausikalenteri tuttu juttu? Ainakin Prismoissa ja S-marketeissa sesongin vihannekset ja hedelmät ovat esillä paraatipaikoilla ja kuukauden satokausi-tuotteet merkitty kyltein.
Tässä postaussarjassa kirjoittelen kuukausittain vinkkejä ja reseptejä niistä tuotteista, joiden satokausi on parhaillaan menossa eli niistä hedelmistä ja vihanneksista jotka ovat tuoreimmillaan, edullisimmillaan ja valmiita poimittavaksi kaupan hyllystä. Satokausi ajatteluhan on loistava: kaikkihan sen tietää mikä makuero on suoraan mansikkamaalta poimittujen mansikoiden ja väärään vuoden aikaan kaukaa kaukomailta tuotujen mansikoiden välillä. Sama homma se on muissa hedelmissä ja vihanneksissa. Makuun ja ulkonäköön vaikuttaa se, onko hedelmiä kypsytetty pitkän laivamatkan aikana ja käytetty paljon ulkoisia energioita kasvun lisäämiseksi.
Ajatelkaas, jos testaat kuukausittain vaihtuvia satokausituotteita vuoden ajan, tulet maistaneeksi 90 eri hedelmää ja vihannesta. Aikamoinen makujen paletti!


Sesonkituotteiden kasvattamiseen on käytetty vähemmän ulkoista energiaa ja satokausituotteita tuodaan isoissa erissä, joten kuljetuskustannukset ovat pienemmät. Tästä syystä satokausituotteita voidaan myydä meille edulliseen hintaan. Satokausituotteet ovat edullisempia, maukkaampia, ravinnerikkaampia ja ekologisempia.Tähän postaussarjaan liittyvät reseptini ovat kursailemattomia, sellaisia jotka on helppo tehdä nopeasti ilman suurempia säätöjä. Tarkoitus on kokeilla ja saada arkirytmiin uusia makuja ja opetella pois siitä tomaatti-kurkku-jäävuorisalaatti-minästä :). Ainakin Prismassa Satokausi-tuotteet on selkeästi kyltein esitelty. Tässä postaussarjassa muistuttelen vielä siitä, mitä kannattaa kaupassa sinne ostoskärryyn ko. kuussa poimia, nyt se on mm. mango. Slurps!

Mango on ihana lasseissa ja välipalasmootheissa. Nyt maaliskuussa kannattaakin olla muutama mango pöydällä pehmenemässä. Näin teet helpon väli- tai iltapalan mangosta.

Helppo mangosmoothie 1 annos
puolikas mango
1 dl maitoa
0,5 dl luonnonjogurttia
1 tl hunajaa
-kaikki blenderiin ja sekaisin. That's it! Smoothien sakeutta voi säädellä maidon avulla.

Lue lisää satokausikalenterista

Onko satokausikalenteri tuttu?


9 kommenttia:

 1. Näyttääpä tuo mango herkulliselta! Ja varmasti superhyvä smoothie, kiitti vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Minulle ei ole satokausikalenteri ollenkaan tuttu - pitää tutustua! JA NAM mitä smoothieta! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Selina! Tämä on mullekin uusi juttu ja haastoin itseni nyt seuraamaan satokautta. Tulee kokeltua uusia reseptejä ja lapset oppivat uusia makuja.

   Poista
 3. Oujea! Hyvä pistausidea! Ehdottomasti seuraan. Nyt pitäisi saada pari vuotta pöydällä rikki ollut blenderi kuntoon:)

  VastaaPoista
 4. Oujea! Hyvä pistausidea! Ehdottomasti seuraan. Nyt pitäisi saada pari vuotta pöydällä rikki ollut blenderi kuntoon:)

  VastaaPoista
 5. Olen bongannut tämän saman satokausi homman meidän ässällä ja on sitä kyllä tullut hyödynnettyä. Olen muillekkin hehkutellut tätä, ihan loistava idea kaupoilta, eihän noita muuten millään muistaisi että mikä satokausi nyt olikaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Nora! Joo on kyllä huippujuttu. Mä kato kuljen laput silmillä kaupassa :) Sä tarkkasilmäisenä oot tän bongannu. Aion niin hyödyntää nyt tän, kun oon vihdoin löytänyt. Kivaa päivää!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...