lauantai 16. heinäkuuta 2016

Vallisaari lasten kanssa

Vallisaari tuntuu olevan tällä hetkellä monien huulilla. Tuo saari Suomenlinnan vieressä onkin pääkaupunkiseudun matkailussa jotain aivan uutta ja salaperäistä. Vallisaari avattiin tänä keväänä 2016 yleisölle, ja välillä saarelle onkin ollut menossa vierailijoita jopa tungoksiin saakka.

Lähdimme perheen kanssa Espoon, Haukilahdesta päiväretkelle Vallisaareen. Kyseessä oli Veka-Linen organisoima päiväretki, joita tehdään kesällä viikonloppuisin välillä Haukilahti-Vallisaari-Haukilahti. Retki alkaa klo 10 Mellstenin rannasta kun Aurora-lautta starttaa kohti Vallisaarta. Laivamatka kestää noin tunnin. Vallisaaressa on aikaa kierrellä kolme tuntia, jonka jälkeen lautta lähtee takaisin kohti Espoota. Juuri sopivan mittainen päiväretki lasten kanssa. Varaa paikkasi KLIK.


Meidän retkipäivämme alkoi sakeassa merisumussa. Sumu oli niin sakea, että hyvä kun laiva eteensä näki. Sumutorvet huutelivat hernerokkasumussa. Aamu alkoi rauhallisesti merimatkasta nauttien ja aamukahvia hörppien.


Vallisaareen saavuttuamme tutkailimme saaren karttaa ja valitsimme kahdesta reilun muutaman kilometrin mittaisesta reitistä n. 3 kilometrin mittaisen Aleksanterin kierroksen. Vallisaaressa on vuonna 1937 tapahtunut hurja räjähdys, jonka vuoksi maastossa saattaa edelleen olla räjähteitä. Tästä syystä kävely merkityillä alueilla on ehdottoman tärkeää. Toinen syy merkityillä alueilla liikkumiselle on se ettei kallisarvoinen luonto tuhoutuisi vierailijoiden jalkojen alla.Tiet ovat saarella hyväkuntoiset ja leveät, joten eteneminen saarella on helppoa. Suosittelen ottamaan pienille seikkailijoille rattaat, koska kävelemistä päivän aikana tulee pienille jaloille paljon.


Luonto on todella maagisen suuri Vallisaaressa. Saarelta muuttivat viimeiset asukkaat pois 1996 ja luonto on ottanut saaren sen jälkeen haltuunsa. Kasvit kasvoivat saarella monessa kerroksessa tuuheasti ja saaren korkeuserojen vuoksi maisema näytti entistäkin muhkeammalta. Linnoitukset, hylätyt rakennukset ja ennätyksellinen lajirunsaus ovat Vallisaaren erikoisuuksia.Kustaanmiekassa katselimme sumuista Suomenlinnaa. Pääsimme ihastelemaan kuinka suuri risteilijä putkahti läpi Kustaanmiekan.Vallisaaren tunneleissa on monia lukittuja ovia ja salaisuuksia. Kutkuttavan jännittäviä tarinoita kätkeytyy suljettujen ovien taakse.Meri-ilmasto on todella yllättävä ja nopeasti vaihtuva. Aivan yllättäen sumu hälveni ja aurinko alkoi porottamaan täydeltä terältä. Sateen jälkeen nopeasti lämpenevä ilma oli lähes trooppinen.


Torpedorannassa on viihtyisä vierasvenesatama sekä aivan ihastuttava Vallisaaren vohvelibaari. Herkullisia ja puhtaista raaka-aineista tehtyjä vohveleita mielettömän upeassa miljöössä. Perfection! Vohvelien resepti on hyvin hyvin vanha ja taikina kuljetetaan maitokärryissä mantereelta pikkuruiselle kahvilalle paistettavaksi.

Klo 14 Aurora starttasi takaisin kohti Haukilahtea. Oli upea lipua läpi Kustaanmiekan. Nähdä Helsinki mereltä käsin, Jätkäsaari, Lauttasaari ja Westendin edusta. Läntinen sightseeing oli mielenkiintoinen. Tunnin kestävällä kotimatkalla oli aikaa myös jutella Vallisaaressa nähtyä ja kuultua. Nautin suunnattomasti lautan kannella istuskelusta ja lasten kanssa rupattelusta. Lapsia mietitytti Vallisaaren jännittävä historia, kuolemanlaakso, lepakot ja luotsit. Kun johonkin kysymykseen en osannut vastata, tokaisi 6-vuotias: "Mennään heti kotona googlettamaan Vallisaari".  Mahtava päiväretki Suomen historiaan ja luontoon. Vallisaari sopii kaikenikäisille.
Haluatko saada vinkkejä kivoista lapsiperhetapahtumista?

Päivä on toteutettu yhteistyössä Visit Espoon kanssa, mutta kaikki kokemukset ja mielipiteet ovat perheen omia.

1 kommentti:

  1. Hei!
    Mukavaa kuulla, että Vallisaari on sopiva retkikohde myös lapsille. Olen halunnut käydä siellä jo saaren yleisölle avaamisesta alkaen, mutta en jotenkin ole saanut aikaiseksi. Pitääpä nyt tulevana kesänä sitten tehdä koko perheen päiväretki sinne. Saavat lapsetkin tutustua historiaan ja viettää päivää luonnon helmassa. Kiitos reissuvinkistä!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...