keskiviikko 3. elokuuta 2016

Hepatiitti-rokotus

Rokotukset ovat herkkä aihe ja jakavat ihmisten mielipiteitä. Erityisesti lasten rokottaminen saa aikaan toisinaan vilkasta keskustelua. Päätökset rokottamisesta ja rokottamatta jättämisestä ovat hyvin yksilöllisiä ja henkilökohtaisia, ja varmasti jokaisella on hyvät perustelut puolesta tai vastaan tämän asian suhteen. Muiden päätöksiä on vaikea arvostella tuntematta taustoja ja kokonaiskuvaa.

Oma mielipiteeni rokotuksiin on se, että ehdottomasti rokotusohjelmaan kuuluvat rokotukset annamme lapsille. Näiden rokotusten lisäksi harkitsemme muita rokotuksia tapauskohtaisesti. En kuitenkaan halua rokottaa lapsiani "ylimääräisillä" rokotuksilla ja tehdä heistä rokottamalla immuuneja kaikille sairauksille. Koska lapsemme ovat perusterveitä, emme ole koskaan esimerkiksi influenssarokotetta lapsille ottaneet, enkä myöskään vesirokkorokotetta ottanut, vaan lapsemme ovat sairastaneet vesirokon ja sitä kautta saaneet vasta-aineet ko. tautiin. 

Matkaillessa tulee kuitenkin eteen valintoja rokotteista, jotka suojaavat vaarallisilta tai muuten vaikeilta taudeilta, joita ei Suomessa kovinkaan esiinny, mutta ovat maailmalla yleisiä. Yksi näistä rokotteista on elinikäisensuojan antava Hepatiitti-rokote. Tämän rokotuksen olemme ottaneet koko perheelle ja asia oli jotenkin itsestään selvä. Hepatiitti A tartunnan lähteitä ovat kylmät, raa'at ja huonosti kypsennetyt ruuat myös esimerkiksi jäätelö ja merenelävät, juomavesi ja jääkuutiot. Jääkutiot ja jäätelö ovat erityisesti lasten mieleen vaikka muita tartunnanlähteitä voisikin matkoilla vältellä. Hepatiitti B vaatii sen sijaan tarttuakseen verikontaktin. Lapsilla kuitenkin sattuu ja tapahtuu, nirhaumia ja naarmuja tulee, joten verikontaktit eivät mielestäni lapsiperhemaailmassa ole niin tavatonta. Lähes joka ulkomaanmatkalla olemme käyneet paikallisessa lääkärissä tai sairaalassa. Yleensä tosin ylenpalttisesta uimisesta aiheutuneen korvatulehduksen takia, mutta myös paikkaamassa haavaa tms. Koska hepatiitin tartunnanlähteet ovat hyvin tavanomaiset ja tauti on ulkomailla melko yleinen ja sairauden oireet ikävät, oli nämä mielestämme riittävät perustelut rokotuksen ottamiselle.

Rokotukset kannattaa hoitaa hyvissä ajoin ennen matkaa kuntoon, jotta niistä on vastaavaa hyötyä. 

Mitä hepatiittirokotus maksaa, miten se otetaan ?

Hepatiitti A ja B rokotteet saa otettua yhdessä Twinrix-rokotteena. Otimme viimeksi 2-vuotiaallemme rokotteen ja se sisälsi kolme rokotusta. Yhden rokotteen hinta oli 2-vuotiaallamme n. 50 euroa. Ensimmäisen ja toisen rokotteen välissä oli kuukausi väliä ja kolmas otettiin puolen vuoden päästä. Pyysin 2-vuotisneuvolakäynnin yhteydessä lääkäriä kirjoittamaan rokotusreseptin, joka sitten tuli sähköisenä apteekkiin. Varasin terveysasemalta rokotusajan ja juuri ennen rokotusta kävin aina ostamassa apteekista rokotteen mukaamme. Näppärä homma! 

Onko teillä hepatiittirokotus otettu?

Haluatko saada vinkkejä kivoista lapsiperhetapahtumista?


1 kommentti:

  1. Meillä on hepatiitti rokotukset koko perheellä myös :) ja lisäksi lapset on rokotettu puutiaisaivokuumetta vastaan, siis nämä rokotusohjelman lisäksi :)

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...