torstai 18. elokuuta 2016

Puhelin lapselle

Mikä on sopiva ikä hankkia puhelin lapselle? Mielipiteet varmasti vaihtelevat hyvin laidasta laitaan. Itse kuulun porukkaan, joka suosii kehitystä ja tietotekniikan opetusta lapsille. Onhan uudessa opetussuunnitelmassakin jo koodausta. Olen kuljettanut lapsiani koodikouluun yms. jotta he saisivat käsityksen tietoteknisistä laitteista. Tulevaisuudessa maailma pyörii entistä enemmän tietotekniikan avulla. Meillä lapset googlettavat ja hakevat tietoa netistä valvotusti. Milloin mietityttää ketunpoikasten lukumäärä tai tuleva sää tms.
Meillä esikoinen sai puhelimen 6-vuotiaana ja keskimmäinen 5-vuotiaana. Esikoiselle ostimme puhelimen, koska ajattelimme että olisi hyvä, että hän oppisi käyttämään puhelinta ennen kouluun menoa. Ihan käytännössä soittamaan, mutta myös puhumaan ja selvittämään asiansa puhelimessa. Harjoittelimme esimerkiksi mökillä ollessamme puheluita niin, että hän soitteli mökin sisältä minulle joka puuhastelin pihalla. Esikoinen kulkee myös harrastuksiin kyytiporukoissa, joten ajattelin että on ihan hyvä harjoitella puhelimen kuljettamista turvallisessa ympäristössä, jossa on aina joku aikuinen mukana.


Tänä kesänä ennen koulun alkua puhelinoperaattorit ovat olleet hyvin ärhäkkäästi yhteydessä ja mainostaneet pienille lapsille sopivia liittymiä. Operaattorit ovat lähettäneet katuliituja, askarteluvihkoja sekä kovia sloganeita sisältäviä kirjeitä "Turvaa lapsesi koulutie - hanki liittymä meiltä". Todellisuudessa meidän ekaluokkainen ei ainakaan ole koulun alun takia tarvinnut puhelinta. Niin kauan kun joku saattaa kouluun ja hakee iltapäiväkerhosta ei mielestäni koulussa puhelinta tarvitse. Puhelin tulee ajankohtaiseksi sitten, kun lapsi lähtee yksin kotoa ja kulkee koulumatkan yksin. Ainakin esikoisemme koulussa ja iltapäiväkerhossa puhelimien käyttö on jopa kielletty. Kuitenkin minusta on todella tärkeää, että ekaluokkalaisella on puhelin sosiaalisten siteiden muodostumisen kannalta. Kesällä on whats up-viestit lennellyt. On kyselty kavereilta kuulumisia, nyt koulun alun jälkeen on soiteltu kaverille ja varmisteltu läksyjä ja kouluun tarvittavia kamppeita. On mukava kuulua porukkaan ja saada viestejä koulukavereilta. Ekaluokkainen alkaa olemaan jo kiinnostunut kavereista, joten on mukava kun kavereille voi soitella ja lähettää emojia, kuvia ja ääniviestejä. Kaupungissa kun ei noin vain kavereita lähdetä pihalle tapaamaan. Treffit sovitaan ensin puhelimella!

5-vuotiaamme sai hartaasti toivomansa puhelimen synttärilahjaksi kesällä. Tuntui, että hän jäi hieman ulkopuoliseksi kun esikoinen viesteili isovanhemmille, kummeille, serkuille ja kavereille. Mielestäni whats up-ääniviestit ovat todella suloisia. Tässä hektisessä maailmassa on täydellistä, kun 5-vuotias pitää huolen kuulumisten vaihtamisesta sukulaisten kanssa. Hän viesteilee kuulumisia kumminsa tai isovanhempien kanssa. Mikä on liikuttavampaa kuin se, että serkkupoika soittaa tsemppiviestin 5-vuotiaalle hänen ensimmäisenä päiväkotiaamunaan? Tai kun isovanhempi saa 5-vuotiaalta spontaanin whats'up ääniviestin "olet rakas" ja kymmenittäin rakkauden täyteisiä emojia. Kauempana asuvat sukulaiset pääsevät lähemmäksi lasten elämää puhelimen välityksellä.
Nykyisin vanhemmat tekevät töitä paljon, toiset ulkomaillakin erossa perheestä. On mielestäni hienoa, että isän kanssa saa yhteyden omalla puhelimella koska tahansa, koska se äitikään ei aina ole oman puhelimensa kanssa ihan siinä vieressä.
Nykyisin puhelimet ovat niin henkilökohtaisia ja kalliita, että en edes antaisi lasteni koskea puhelimeeni. Puhelimeni sisältää niin paljon tärkeää tietoa esimerkiksi kalenterissa ja puhelin on täynnä ikimuistoisia kuvia, joten en kestäisi jos joku lapsistani vahingossa poistaisi ne räpeltäessään puhelintani. Siksi on helpointa että heillä on omat edulliset puhelimensa.

Mikä liittymä lapselle? Mitä pelejä puhelimeen?

Meillä on molemmilla lapsilla lapsille suunnattu liittymä, jossa on käyttöestoja ja numero on salainen. Liittymään kuuluu pieni ja hidas nettiyhteys, jolla voi vähän tehdä lapsille sopivia nettijuttuja.
Lapsillamme on puhelimessa pelejä. Itse en arvosta mitään mäiskintäpelejä ja mielestäni ne on täysin turhia. Yritämmekin päästä tyttöjen kanssa kompromissiin ladattavista peleistä. Jotain söpöä pet shopin hoitamista on, mutta sitten ihan opettavia pelejä kuten eka peli / ett spel yms. 3-vuotiaskin on oppinut kirjaimet pelatessaan eka peliä kännykällä. Lapsista ipadit ja puhelimet ovat niin houkuttelevia. Eräs äiti kertoi, että heidän kolmasluokkalainen oli aivan fiiliksissä, kun sai lukea kirjoja puhelimellansa. Eli siis ajatukseni on se, että puhelin voi olla lapsella tosi hieno juttu, kun sitä valvotusti ja järkeviin juttuihin käyttää. Sosiaalisen verkoston kehittymisen, läheisten kanssa yhteydenpidon ja opettavaisten pelien kannalta puhelin on ihan must!

Puhelimen rajoittaminen

Meillä on lapset hyvin erilaisia puhelimen käyttäjiä. Esikoinen unohti puhelimen pöytälaatikkoon pariksi kuukaudeksi alkuhuuman laannuttua. Kunnes sitten taas muisti puhelimen kesän tulon myötä ja kun kavereita ei enää päivittäin nähnyt eskarissa. Esikoista ei ole koskaan tarvinnut rajoittaa puhelimen käytössä tai pelaamisessa. Hän saattaa hetken pelata ja sen jälkeen siirtyy leikkimään. 5-vuotias on taas aivan eri maata. Hänellä on tietysti vielä alkuhuuma menossa, koska on omistanut puhelimen vasta kuukauden verran, mutta huomaan hänen käytöksessään, että pelit saattaa koukuttaa ja pelaamista rajoitettaessa alkaa kiehumaan. Tällöin meillä puhelin lähtee "ylähyllylle". Meillä on sääntö, että puhelin ja pelit eivät saa ohjata elämää. Mitään tiettyä minuuttimäärää per päivä meillä ei ole vaan puhelinta voi katsoa tilanteen mukaan esim. automatkalla tai kun odotetaan siskoa harrastuksesta, kotona kuitenkin pääasiallisesti leikitään ja tehdään muuta!

Millaisia ajatuksia teillä on puhelimesta lapselle? Entä minkä ikäisenä hankitte puhelimen lapselle?


Haluatko saada vinkkejä kivoista lapsiperhetapahtumista?

1 kommentti:

  1. Kiva lukea teidän kokemuksista! :D Olen kyllä samaa mieltä siitä että valvotussa ympäristössä puhelin (kuin myös ipad yms.) voi olla oikein kehittävä ja hyvä työkalu myös pienelle lapselle. Ja huojentavaa kuulla, että joku muu myös on antanut puhelimen 5-vuotiaalle!

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...