keskiviikko 14. syyskuuta 2016

Jättimusikaali Shrekin kulisseissa: Näin tehdään Shrekin maski

Meillä oli tässä eräänä perjantaina 5-vuotiaan kanssa huisin jännittävä ja spektaakkelimainen ilta, sillä meidät oli kutsuttu tutustumaan Helsingin Kaupunginteatterin jättimusikaali Shrekin kulisseihin. Pääsimme seuraamaan vierestä kuinka Shrekin maski kootaan pala palalta Shrekiä näyttelevän Petrus Kähkösen kasvoille. Samalla jututimme rentoa ja mukavaa Petrusta sekä kuulimme mielenkiintoisia tarinoita kulisseista maskeeraaja Milja Mensosen kertomana. Ilta huipentui mahtavaan Shrek-musikaaliin, jota ei turhaan jättimusikaaliksi kutsuta. Väriloistoa, suuria lavasteita ja upeita kohtauksia, wau! Tunsimme olomme etuoikeutetuksi, sillä seurasimme loisteliasta Shrek-musikaalia Linnanmäen Peacockin parhailta paikoilta. Upea ilta!


Shrekin maski on todella isotöinen ja aikaa vievä. Saavuimmekin näytösiltana jo kello 16.45 Peacockille. Henkilökunnan tilat olivat vielä hiljaiset. Shrek-tähti Petrus Kähkönen söi salaattia keittiötilassa ja tervehti iloisesti. Hänestä jäi heti ensinäkemältä todella mukava fiilis. Maskin alkuun oli muutama minuutti, joten kiersimme katsomassa näyttämöllä, jossa erikoisefektejä viimeisteltiin illan näytöstä varten. Klo 17.00 istui illan valovoimainen tähti Petrus Kähkönen maskeeraaja Milja Mensosen tuoliin. Yleensä näytöksissä maskeeraaja maskeeraa useamman näyttelijän ennen esitystä tietyn aikataulutuksen mukaan, mutta Shrekin maski on poikkeus. Shrek maski on niin työläs, että tämä produktio on ensimmäinen kerta Helsingin Kaupunginteatterin historiassa, kun yksi maskeeraaja tekee vain yhden maskin ennen näytöstä. Maski olikin kyllä todellinen Piece of Art!

Kaikki aloitettiin siitä, että mikrofoni asetettiin ja teipattiin paikoilleen


Shrekin maskin palaset liimattiin näyttelijän naamaan kiinni, jotta massiivinen nenä ja kohotetut poskipäät yms. pysyisivät vauhdikkaassa showssa kyydissä. Liima tuoksui ja saattoi vain aistia miltä lateksinen maski tuntui naamalla. Petrus tuntui ottavan tilanteen asiaan kuuluvalla ammattitaidolla ja kertoi pesevänsä ja hoitavansa ihon hyvin illalla näytöksen loputtua, jotta kasvojen iho kestää illasta toiseen tehtävät näytökset. Shrekin habitus maskeineen ja asuineen on todella kuuma ja hikoileminen edesauttaa poskipalojen ja nenän irtoamista. Petrus sanoikin, että se hetki, kun huomaat että irtonenän liima irtoaa ihosta ja et voi kuin miettiä, että koska se tipahtaa ja samalla pitäisi vetää vauhdikas kohtaus Aasin kanssa, on sen verran epämukava tilanne, että on parempi että palaset liimataan kunnolla kiinni. Ammatilleen omistautunutta puhetta, täytyy sanoa!


Otsa- ja poskipääpalat on valettu etukäteen näyttelijän kasvoista tehtyjä muotteja hyödyntäen. Kun palat ovat näyttelijän kasvojen malliset, pysyvät ne paremmin paikoillaan, mutta olivat katsomosta katsottuna myös todella toimivat. Shrekin kasvot olivat eloisat, liikkuvat ja todella ilmeikkäät. Tämä teki hahmosta entistäkin hellyyttävämmän ja roolista syvemmän. 
Osa maskin paloista on kertakäyttöisiä ja osaa pystytään käyttämään muutaman näytöksen verran. Maskeeraaja Milja Mensosen aamupäivä olikin kulunut uusien palojen valamisessa ennen illan näytöksen maskeerausta. Maskin tekeminen kesti kokonaisuudessaan tunnin, jonka jälkeen Shrek puki vielä vaatteet ja asusteet päällensä ennen kuin siirtyi äänen avaukseen näyttämölle.


Ihmettelin rauhaa ja rentoutta mikä takahuoneessa vallitsi. Jos olisin itse juuri joutumassa 2 h 40 minuutiksi lavalla laulamaan ja vetämään ja muistamaan ennalta sovitut tekstit ja shown olisin ollut aika tärinöissäni. Mutta ei, näyttelijät tulivat töihin kuin mihin tahansa töihin, hyppäsivät maskiin ja siitä pukeutumaan ja äänenavaus näyttämöllä tapahtui vasta, kun yleisö jo kuhisi eteisessä odottamassa sisäänpääsyä. Siinä ei turhia täristy esirippujen välissä tai kuljettu käsikirjoitus kädessä kerraten vuorosanoja - ei todellakaan, vaan homma hoidettiin rautaisella ammattitaidolla.
Maskituolissa Petrus Kähkönen jutteli rennosti ja kertoi näytöksissä sattuneista kommelluksista, irronneista nenistä ja puuttuvista korvista. Jännitystä ja hermostuneisuutta ei ollut yhtään pätkän vertaa havaittavissa. Välillä Petrus vaipui ajatuksiinsa ja avasi ääntään "Oudosti äännellen, kuten avaruusoliot", sanoi meidän 5-vuotias. Mutta oletteko kuulleet Petrus Kähkösen laulavan? Miten mahtava ääni hänellä onkaan! Shrek kannattaa mennä katsomaan jo ihan vaan hänen äänensä takia!


Valmis maski oli todellinen taideteos! Jokainen sauma ja sauman väri on mietitty samoin kuin Shrekin vihreä väri. Saimme nähdä millaista sävyä ruotsalaiset olivat Shrekin maskin värinä käyttäneet, mutta täytyy sanoa, että Milja Mensonen on löytänyt täydellisen Shrekin vihreän. Hän kertoikin, että tunteja ja taas tunteja on katsottu videoita, youtubea ja muuta materiaalia, täydellisen maskin inspiraatiota varten. Maskeeraajalla on ollut vapaat kädet maskin suunnittelussa, mutta hän sanoi konsultoineensa kollegoita ja jutelleensa materiaaleista ja niiden kestävyydestä ja mukavuudesta sekä tekotavoista monien kanssa. Viimeisiä yksityiskohtia hiottiin vielä ensi-ilta viikolla. Lopputulos hyväksytettiin valokuvien avulla Shrekin oikeuksien omistajilla ulkomailla. Hieno tuli!


"Kevyt" päivämeikki. Tiesitkö, että Shrek käyttää ripsaria?


Shrekin näyttelijän nestetankkaus ennen illan esitystä on todella tärkeää, ja näyttelijä Petrus Kähkösellä olikin juotavaa koko ajan käsillä samalla tapaa kuin maratoonareilla lähtöalueella. Tuossa vaiheessa Shrekiä oli esitetty vasta viikon verran, joten nestatankkauksen tärkeys oli Petruksen mukaan vielä harjoitteluvaiheessa. Petrus sanoikin, että olo on ollut esitystä seuraavana aamuna kuin dagen efterissä, johtuen nestehukasta, jonka lähes kolme tuntinen asussa hikoilu on aiheuttanut.
Shrekin lopullinen ulkomoutu oli todella onnistunut, sillä yleensä niin reipasta 5-veetämme ei saatu enää samaan kuvaan Mr. Shrekin kanssa. Oli kuulema niin pelottava! ;)


Päät pyörryksissä kaikesta näkemästämme ajoimme fillarilla kesäillassa tyttäreni kanssa kotiin! Mahtava ilta!

Suosittelemme ehdottomasti Shrekiä kaikille. Se on huikea ja nautinnollinen koko illan viihdepläjäys! Musikaali sopii niin aikuisille kuin lapsille. Shrek on ehdoton Helsinki-nähtävyys tänä syksynä 2016! Katsomossa oli vanhempia pariskuntia, ensitreffeillä olevaa nuorisoa, kaveriporukoita ja paljon myös perheitä eri-ikäisten lasten kanssa. Suositusikä on koululaisesta eteenpäin, mutta 5-vuotiaamme ei kohtauksia kavahtanut vaan nautti koko esityksestä.

Shrek pyörii Peacockissa jouluun asti. Don't miss it! Osta liput KLIK!

Kiinnostaako lapsiperheaiheet?

Seuraa blogiani facebookissablogit.fi instagramissa


Kirjoitus on tehty yhteistyössä Helsingin Kaupunginteatterin kanssa, mutta kaikki kokemukset ja mielipiteet ovat perheen omia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...