maanantai 12. syyskuuta 2016

Sienestys lasten kanssa

Viikonlopun upea sää sai meidät ajelemaan mökille pääasiallisena tarkoituksena piipahtaa sienimetsässä. 


Mieheni on sienestänyt lapsesta saakka ja onkin taitava sienien tuntija. Oma innostus sienestystä kohtaan on kasvanut vasta aikuisiällä. Lapsemme ovat onneksi oppineet isänsä kautta sienestystaidot ja tuntevatkin jo hyvin noita metsien timantteja. He nauttivata metsässä kulkemisesta, mutta myös odottivat vesikielellä ensimmäistä sienikastiketta. Kaksi vanhinta jaksaa jo pitkiäkin retkiä metsässä, mutta 3-vuotias väsyy helposti ja eilenkin kannoin hänet metsästä takaisin mökille. Lähdimme kuopuksen kanssa aikaisemmin takaisin mökille kuin muut. Kotimatkalla yritin vielä katsella sieniä, enkä katsonut eteeni ollenkaan ja onnistuimme hieman eksymään tai ei nyt varsinaisesti eksymään, mutta kävelimme väärään suuntaan sen verran mitä olisi ollut suoraan mökille kävelymatkaa. Siinä kun kannat lasta ja sienikoria, niin tuli kyllä kuuma... nooh! Kiva retki oli ja metsäretket ovat mukavaa yhteistä ajanvietettä perheen kanssa.


Sieniveistä tai muita välineitä ei meillä lasten kanssa ollut mukana, vaan sienet kerättiin koriin sormin ja puhdistaminen tehtiin vasta mökkipihassa. Lasten kanssa sieniretkien kesto on huomattavasti lyhyempi kuin aikuisporukassa, joten keskityimme vain sienien keräämiseen talven varalle. Suppiksia oli metsässä niin paljon, että yhdessä lasten kanssa etsimme paikan ja he jäivät siihen niitä poimimaan samalla kun mieheni kanssa haimme pikaisesti omat vakkariapajamme. Olimme koko ajan näköetäisyydellä, mutta näin lasten ei tarvinnut kävellä niin pitkiä matkoja ja he pääsivät nauttimaan siitä parhaasta eli keräämisestä.


3-vuotiaskin oli aivan innoissaan. "Katso, tuolla on suppo, ja sitten minä napsasen näin, naps! Tänne koriin se pistetään sitten!"Olimme oikein tyytyväisiä sienisaaliiseemme. Olimme liikenteessä noin reilun tunnin ja paljon kanttarelleja ja suppilovahveroita saatiin koriin kerättyä.


Iltapäivällä paistelimmekin sittten ensimmäisen sienipiirakan. Helppo sienipiirakka valmistuu nopeasti. Tarvitset ruispohjan, jonka päälle levität seoksen, jossa ruokakerma ja kananmuna tai maustettu creme bonjour ja voissapaistettuja sieniä, sipulia, ripaus pippuria ja suolaa. Piirakan pinnalle juustoraastetta. Nams! Tarjoile vihreän salaatin kanssa. Helppo mökkiherkku!

Piirakkaa nautittiin ulkona todella kesäisissä tunnelmissa. Oli huikea sää! Ulkona tarkeni syödä ja aurinko paistoi jopa kuumasti. Vielä oli niin kesäsistä, että emme malttaneet mökkiä pistää ennakkoajatuksista huolimatta talviunille.
Vielä on kesää jäljellä!


Mitä mukaan sieniretkelle:

- kumisaappaat tai muut hyvät kävelykengät
- hattu tai huivi hirvikärpästen ja muiden ötököiden varalle
- muovipussi sieniä varten, vaikka sienikori on todella romanttinen, niin korin kantaminen on todella hankalaa, jos samalla kannat 3-vuotiasta väsynyttä kulkijaa
- eväät ja/tai juomapullo reppuun
- sienikirja tunnistamista varten. Toisaalta lapset saattavat innostua lukemaan kirjaa, sillä aikaa kun haet pikaisesti perinteiset sienijemmat ;)

Oletteko käynyt sienestämässä lasten kanssa?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...