keskiviikko 26. lokakuuta 2016

Lapsen ensimmäinen lemmikki

Olen aivan unohtanut esitellä meidän uuden perheenjäsenen tai ei hän enää mikään kovin uusi ole, vaan jo viime keväänä hankittu hamsteri - Mimosa nimeltään.


Lähes jokaisella lapsella taitaa tulla lemmikkikuume jossain vaiheessa lapsuutta. Niin meilläkin! Olen itse myös elänyt lapsuuden, johon kuului eläimiä ja jotenkin näimme sen mieheni kanssa luonnollisena, että myös tytöillä on lemmikkejä elämässään.
Tytöillä on ollut aikaisemmin gerbiilejä ja nyt tämä hamsteri, joten lasten ensimmäisestä lemmikistä on nyt jonkinlaista kokemusta, plus tietysti myös omat kokemukset erilaisista eläimistä.

Tässä meidän perheen kokemuksia ja ajatuksia lemmikkipohdintoihin.

- faktahan on se, että pienet lapset eivät osaa ottaa täysimääräistä vastuuta eläimestä, joten päävastuu on vanhemmilla. Tämä fakta mielessä on hyvä aloittaa lemmikin miettiminen ja se kuinka paljon itsellä on aikaa lemmikille, ulkoilut, ruokinnat, häkin siivoukset yms. Koira olisi lasten mielestä ihana, mutta se ei esimerkiksi nykyiseen elämäntilanteeseemme valitettavasti sovi.

- tytöille oli tärkeää se, että lemmikkiä voi pitää sylissä. Tässä onkin sitten vissi ero, siinä onko kyse hamsterista vai gerbiilistä. Meillä on gerbiilejä ollut ja ne ovat niin vikkeliä, että pienet kädet eivät pysy gerbiilien mukana. Hamsteri sen sijaan on rauhallisempi ja sylissä pitäminen ja paijaaminen onnistuu huomattavasti helpommin. Akvaariokalojen tuoma läheisyys ei myöskään riittänyt tytöille.

- seurallisuus oli tietysti myös yksi kriteeri. Gerbiilien puuhia terraariossa on hauska seurata ja lapset saattoivat olla pitkiäkin aikoja nenä kiinni lasissa niitä katselemassa. Hamsteri sen sijaan on yöeläin ja sitä ei päivällä paljoa näy, mutta kun viimeinenkin lapsi nukahtaa ja rauha laskeutuu taloon aloittaa hamsteri iltatreeninsä juoksupyörässä. Sosiaalisuuden kannalta ehkä kani voisi olla mukavin tai se koira tai kissa.

- siisteys ja hajuttomuus. Pidin gerbiileistä koska ne ovat aavikkoeläimiä eivätkä juo paljoa. Tästä syystä myös pissaa ei tule suuria määriä eivätkä häkit ala siksi haisemaan niin nopeasti. Hamsterikaan ei vaadi niin usein siivousta, kun taas marsut ja kanit vaativat todella usein häkin putsausta tai haju on kamala.

- marsut ja kanit vaativat muutenkin tiiviimpää hoitoa kuin gerbiilit tai hamsterit, koska juomapullot tyhjenevät ja ruokaa kuluu.

- mielestäni jo hyvin pienetkin lapset nauttivat lemmikistä ja hoitotoimenpiteistä yhdessä vanhemman kanssa. Meillä 3-vuotias tykkää vaihtaa juomaveden ja hakee kasviksia jääkaapista mielellään Mimosalle. Uskon, että iällä ei ole niinkään suurta merkitystä kuin lapsen omalla motivaatiolla eläimiä kohtaan.

Päädyimme hamsteriin sen perusteella, että hamsterit ovat liikkeissään hitaampia, joten lapset saavat käsiteltyä Mimosa-hamsteria. Aivan kääpiöhamsteria ei meille eläinkaupassa suositeltu, koska aivan mahdottoman pienen eläimen käsittely on pienelle lapselle hankalampaa. Hamsteri ei vaadi niin usein terraarion siivousta ja pärjää joitakin päiviä ilman hoitoa. Miinuspuolena on se, että hamsteri ravaa juoksupyörässä öiseen aikaan. En voisi kuvitellakaan nukkuvani samassa huoneessa sen kanssa. Eläinkaupassa myytiin myös äänettömiä juoksupyöriä ja suosittelen lämpimästi sellaisen hankkimista. Itse en tajunnut sen arvoa silloin ostohetkellä.

Onko teillä lemmikki mietinnässä? Millaiset asiat painavat vaakakupissa lemmikin valinnassa? Kiinnostaako lapsiperheaiheet?

Blogillani on facebook-sivut. Käy tykkäämässä Bubble bath time. Julkaisen siellä uusimmat blogitekstini sekä jaan lapsiin ja perheisiin liittyviä juttuja huumoria unohtamatta.
Instagramissa @bubblebathtimeblog jaan kuvia arjestamme enemmän ja ajantasaisemmin.

Seuraa blogiani facebookissablogit.fi instagramissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...