perjantai 7. lokakuuta 2016

Lapsen ruokavalio

Lapsen ruokavalio on intohimoinen aihe, josta on kirjoitettu kirjoja ja josta keskustellaan vilkkaasti keskustelupalstoilla. On sormiruokailua, soseutusreseptejä ja pikkuisten soseannosten pakastamista jääpalamuotteihin. Myönnän, kotiäitiniä ensimmäisen lapsen kanssa oli aikaa, ja pakastin itse soseutetut ja tarkasti harkitut vauvan soseet sydämenmuotoisiin jääpalamuotteihin. Lapsen ruokavalio oli taidetta!
Jossain vaiheessa annoin esikoiselleni kaupan purkkiruuan vähän vahingossa ja oli kauhistus kun hän tykkäsikin enemmän kaupan valmispurkkiruuista. Auts, että otti egoon! ;)

Lasten kasvaessa ruokailut ovat välillä olleet yhtä sirkusta. Temppuillaan, kiukutellaan ja uhmataan. Välillä tuntuu, että millä nuo lapset elävät kun ruoka ei maistu. Mutta olen pitänyt pintani enkä ole muutamaa heikkoa hetkeä lukuunottamatta sortunut - syödään sitten vaan nakkeja ja ranskalaisia linjalle, vaan meillä on pyritty tottumaan erilaisiin makuihin ja koostumuksiin. Neuvolantäti olikin hiukan ihmeissään kun lapseni ilmoitti lempiruuakseen porkkanakeiton ja sushin.

On jännä huomata että vaikka kaikki kolme tyttöä on samasta puusta veistettyjä, on heillä todella erilaiset makutottumukset. Yksi ei voi sietää tomaattia, toinen rakastaa aasialaisia ruokia, yksi haluaa syödä aina terveellisesti ja vaatii aamu- ja iltapuuron banaanilla ja marjoilla kun taas sisko sitten söisi vaan herkkuja ja voisi aloittaa aamunsa aina kaakaolla kermavaahdolla ja vaahtokarkeilla.

Päiväkotimaailmassa pienten lasten ruokailu ja ruokavalio tai sanotaanko ruokarytmi on mielestäni helppo pitää yllä. On aamupala, lounas, välipala, illallinen ja iltapala. En tosin oikein ole kovin vakuuttnut päiväkodin ruokavalion terveellisyydestä, mutta säännöllisesti ruokaa siellä ainakin tarjotaan. Pienten lasten illat ovat usein kotipainotteisia päiväkotipäivän jälkeen ja tällöin on helppo huolehtia lapselle illallinen ja iltapala, kunhan vähän etukäteen suunnittelee niiden valmistuksen ja tarvikkeiden hankinnan.

Kun lapsi tulee vähän vanhemmaksi alkaa todelliset haasteet ruokavalion ja ruokarytmin suhteen. Aamupalan koululainen syö kotona ennen lähtöä. Koulu alkaa joka aamu klo 9. Lounas on jo kello 10.20. Kun lapsi on syönyt runsaan aamupuuron, ei tuohon aikaan ole vielä lounasnälkä. Välipala onkin sitten vasta klo 14 iltapäiväkerhossa. No mutta kun sitten lähes joka ilta on vielä harrastuksia joista osa alkaa jo klo 16 on illallisen syöminen klo 15 aikaan vielä liian aikaista, mutta toisaalta klo 18 asti ei ilman syömistä jaksa treenata eikä muutoinkaan. Elämä menee tällöin välipalailuksi. Kun on kiire niin sorrutaan nopeaan - on karjalanpiirakkaa, välipalakeksiä, jugurttijuomaa ja hedelmää. Kun sitten on syöty välipaloja yms. niin ei välttämättä klo 18 aikaan enää kunnollinen illallinen maistu. Tämä on mielestäni todella hankalaa ja todellinen ongelma monessa perheessä. Miten pitää terveellistä ruokavaliota yllä harrastavien lasten kanssa. Ja kun vanhempien illat menevät lasten harrastuksiin kuskauksessa, niin missä ihmeen välissä ylipäätään valmistetaan terveellisiä illallisia ja välipaloja??
Kuka keksisi aktiivisen perheen ruokakassin??


Töihin paluuni myötä olen kovasti miettinyt erilaisten ruokakassipalveluiden hankkimista, mutta ruokakasseissa on "vain" illallinen. Se ei riitä mihinkään kasvavien kovaa treenaavien perheiden elämässä. Mielestäni ongelmallisinta on keksiä juuri ruokaisia ja terveellisiä välipaloja ts. ruokia, jotka voi syödä lennossa tai matkalla autossa treeneihin. Ja toisaalta jos tilaan ruokakassin ja ateriatarvikkeet, niin silti joudun raahautumaan Prismaan ostamaan sen 10 litraa maitoa ja sen jäätävän suuren kasan välipaloja joita meillä viikon aikana kuluu.

Olisikin mielenkiintoista kuulla, miten te olette ratkaisseet tämän harrastavien lasten ruokavaliokysymyksen?


Kiinnostaako lapsiperheaiheet?

Blogillani on facebook-sivut. Käy tykkäämässä Bubble bath time. Julkaisen siellä uusimmat blogitekstini sekä jaan lapsiin ja perheisiin liittyviä juttuja huumoria unohtamatta.
Instagramissa @bubblebathtimeblog jaan kuvia arjestamme enemmän ja ajantasaisemmin.

Seuraa blogiani facebookissablogit.fi instagramissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...